El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, acompanyat de vuit dels seus predecessors ha defensat el model d'immersió lingüística a les escoles. Ho han fet després de la puntada de peu que ha rebut, de nou, la llengua catalana, en confirmar el Tribunal Suprem la sentència que estableix un 25% del castellà a les aules, així com altres decisions judicials concretes que afecten alguns grups de diversos centres educatius. 

Una trobada a la seu del Departament de Barcelona ha reunit Joan Guitart, Laura Gil, Marta Cid, Joan Manuel del Pozo, Ernest Maragall, Irene Rigau, Meritxell Ruiz i Josep Bargalló, els quals han fet un comunicat conjunt en què asseguren que el sistema lingüístic de l'escola catalana va néixer d'un ampli consens polític i social i està basat en un marc jurídic "plenament vigent". Afegeixen que es fonamenta en un tracte d'equitat, la recerca d'un equilibri formatiu entre escola i realitat social i la voluntat integradora.

Per la cohesió social

Els consellers asseguren que aquest model és un eix estructural per a una funció de cohesió social. També insisteixen que els estudis publicats i les proves avaluadores de les competències bàsiques refermen que és un model que permet l'assoliment de les competències escrites i orals tant del català com del castellà en finalitzar l'etapa obligatòria.

Defensen que l'alumnat acabi els seus estudis amb "plena competència" en les dues llengües i un domini suficient d'una tercera és substancial per al progrés i la integració de tota la societat.

Per això, asseguren que Educació té el deure i l'obligació d'estar al costat del professorat en l'exercici de la seva tasca docent i el desenvolupament dels projectes educatius i la normativa d'organització i funcionament de cada centre, inclosos els projectes lingüístics.

Iceta es posiciona

La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebut ja el suport del ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, que s'ha posicionat a favor de la imposició del 25% d'hores lectives en castellà a la classe de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar. 

Pel socialista, no hi ha marge d'interpretació: "Les sentències judicials s'han de complir", ha assegurat. En aquest sentit, Iceta ha volgut deixar clar que "el Govern d'Espanya estarà al costat de la gent en defensa de la llibertat, la lliure opinió i la lliure expressió". La principal prioritat en aquests moments, tal com ha explicat Iceta, és la "protecció a la família" que va impugnar el projecte lingüístic de l'escola.

 

Imatge principal: Trobada del conseller d'Educació amb els seus predecessors / ACN