Ja fa temps que des del sud del nostre país avisen que el canvi climàtic i les gairebé inexistents inversions han fet que estigui a punt de desaparèixer un dels millors paradisos del nostre territori. L’ecosistema del Delta de l’Ebre està en perill i la producció ja fa anys que va a la baixa,però aquest estiu, molt tòrrid i amb unes temperatures insòlites, ha accentuat més la crisi en aquest paratge. Els productors calculen que la producció de molts productes autòctons, com la sal o els musclos, baixarà al voltant del 25% i el pitjor és que les previsions a llarg termini no són gens bones, ja que auguren que d’aquí a uns anys podrien fins i tot desaparèixer. 

 

Un dels casos més evidents és el dels musclos. Enguany, se n’han produït uns 150.000 quilos menys. L’alta temperatura de l’aigua ha fet que hagin mort al voltant d'un milió de les cries per a l'any que ve i els empresaris avisen que viuen una situació crítica. Amb l’aigua a més de 27 graus, el Mediterrani ja es pot considerar un mar tropical i les espècies no hi sobreviuen. Si bé els efectes del canvi climàtic ja s’havien fet més que evidents a l’Ebre en els últims anys, aquest estiu tan calorós ha estat l’estocada final. 

Amb aquest escenari no quedarà altre remei que exportar-ne d’altres països com Itàlia o Grècia.  Això tindrà múltiples conseqüències: des de l’encariment dels productes o la baixada de qualitat fins a la fi d’un sector històric i necessari al nostre territori. De fet, els productors, que xifren les pèrdues d’aquest any en 1,5 milions d'euros, reivindiquen mesures urgents com ara l'aportació de més aigua dolça a les badies, l'eternament irresolt problema al qual s'enfronta el sector al Delta. "A partir de deu dies seguits amb la temperatura de 28 graus ja comença la mortalitat i aquest any ha estat durant prop de mes i mig", explica  Gerardo Bonet, membre de la Federació de Productors de Mol·luscos del delta de l'Ebre (Fepromodel).

La sal, també en perill

El canvi climàtic també ha tingut altres afectacions a l’ecosistema de les Terres de l’Ebre. Els grans temporals que ha viscut la zona sumats al canvi en el clima han situat les previsions de collita de sal en un 25% menys que l’any passat. Els aiguats a partir de setembre de l'any passat, un cop acabada la collita i preparada la base de salmorres per cristal·litzar a la primavera i estiu, van condicionar tot el procés posterior. Tres temporals van deixar precipitacions d'uns 200 litres per metre quadrat a la zona de la punta de la Banya. Les salmorres es van diluir i l'evaporació va resultar afectada de forma considerable.

sal delta de l'ebre - acn
La darrera recol·lecta de sal al Delta de l'Ebre / ACN

El sector calcula que s'arribaran a les 75.000 tones de sal produïdes, una quarta part menys de les 100.000 tones del que es considera la producció mitjana d'una campanya bona. Pel que fa a la producció de flor de sal, producte gourmet recollit de manera artesanal, les previsions són positives i es preveu una collita dins dels paràmetres normals, per sobre de les 25 tones, sempre que acompanyin les condicions climatològiques dels pròxims dies.