El xef Bernd H. Knöller  ha tancat el seu restaurant de València, el Riff,  a l’espera que es determini la causa de la mort d’una dona de 46 després que dissabte mengés el menú degustació de l’establiment, que llueix una estrella Michelin des del 2009. Un arròs amb bolets, concretament les múrgoles, podrien haver estat la causa de la intoxicació mortal, que també ha afectat al marit de la víctima i al seu fill. Tots dos es recuperen satisfactòriament.

Aquest cas, que està sent investigat per la conselleria de Sanitat valenciana, ha causat sorpresa entre els restauradors, donat que la múrgola és un bolet molt preuat i conegut entre els experts dels fogons. La múrgola, amb el nom científic de Morchella i considerat una delicatessen, és tòxica en cru, fet pel qual cal deixar-la assecar, per posteriorment rehidratar-la i sotmetre-la a cocció. D’aquí la sorpresa en el sector, ja que mai s’havia considerat a la múrgola un bolet mortal.

Segons un estudi del doctor Josep Piqueras, especialista en Hematologia de l’Hospital Vall d’Hebron, les múrgoles contenen substàncies tòxiques però cuinades no tenen perquè ser perilloses sempre que prèviament s’hagin conservat en sec i es consumeixin amb moderació.

Davant de casos com el del restaurant Riff i a l’espera del que determini la investigació oberta pel govern valencià, els micòlegs insisteixen en la necessitat que els restauradors evitin adquirir bolets fora dels establiments reconeguts.