Les va prometre i les va comprar Montserrat Tura quan era consellera d'Interior l'any 2006 i després de 12 anys finalment es començaran a fer servir. Són les pistoles elèctriques, que agafen el nom Taser de la marca del fabricant i que els Mossos començaran a utilitzar en casos en què l'estat de la persona que hagin de reduir els posi en alt risc.

Tura va comprar set pistoles Taser que es van quedar en un calaix al final de la legislatura i que el seu successor, Joan Saura, mai no va voler que els Mossos d'Esquadra fessin servir. Després d'anys de reivindicació de l'arma, Interior ha fet un pas endavant i ha comprat les noves versions de la pistola elèctrica, que a més porten una càmera que enregistra tota l'actuació policial.

Després de Saura cap més conseller va pensar en la Taser. Amb Felip Puig es va incorporar el projectil de foam a l'armament dels Mossos, i després es va prohibir l'ús de les pilotes de goma arran del cas Ester Quintana, però no es va tornar a parlar de la pistola elèctrica fins a l'arribada a la conselleria de Jordi Jané

Avui comença la prova pilot a Girona amb les primeres pistoles elèctriques. N'hi haurà cinc, amb les corresponents càmeres, que es distribuiran a diferents comissaries. A partir d'aquí s'aniran desplegant a tot el territori. 

TASER - LENA PRIETO_02

Però per arribar fins aquí han calgut anys de gestions i la formació dels agents.

El 7 de juny del 2016, el Parlament va aprovar l'ús de la pistola elèctrica i l'any passat els Mossos van anar a la cambra catalana a defensar-ne l'ús. La cúpula del cos, amb Josep Lluís Trapero al capdavant, per defensar les Taser va explicar al Parlament que ja les fan servir alguns cossos de la Policia Local de Catalunya i que els Mossos les podran emprar en casos com intents de suïcidi, autolesions, amb persones alienades i amb un alt grau d'excitació. Són actuacions en què es necessita habitualment l'actuació de diversos agents i hi ha un risc alt. El major Josep Lluís Trapero defensava l'ús de la Taser contra persones alienades o drogades, ja que, en alguns casos, tenen més força de l'habitual i són incontrolables. Trapero assegurava fa un any al Parlament que una pistola elèctrica "mai no pot causar la mort".

Un mes abans, en una entrevista a El Nacional, el director general de la Policia del moment, Albert Batlle, afirmava que la Taser era "l'alternativa a la pistola". "Això no és una arma d’ús indiscriminat. És un instrument d’ús molt restringit", deia Batlle.

Els Mossos recorren a les dades del 2015 de què disposen per defensar l'ús de la Taser i explicar els casos en què es farà servir. Dels 20.000 incidents de l'any passat, 8.000 van estar relacionats amb persones que patien un estat d'agitació, 6.000 van ser intents de suïcidi i 700, agressions a policies. 

L'aposta de Montserrat Tura

La Taser és un dels models que hi ha al mercat. Com dèiem més amunt, és també la marca de les set primeres pistoles elèctriques que va comprar l'exconsellera Montserrat Tura i que no es van fer servir mai. Es van quedar en un calaix quan va arribar Joan Saura al departament.

Ara la distribuïdora té un model més avançat que, a més, es comprarà amb una càmera de vídeo incorporada que pot arribar a gravar fins a dos minuts abans de desenfundar la pistola. La càmera i tots els mecanismes de control de l'arma permeten garantir-ne el bon ús o, si més no, comprovar si s'ha fet servir correctament i emprendre accions contra els agents que no segueixen els protocols. 

Quantes Taser es compararan i qui les portarà?

El Departament d'Interior té la intenció de comprar 134 pistoles elèctriques. N'hi haurà una a cada comissaria i també en tindran les unitats d'intervenció especial, com la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC), l'Àrea Regional d'Instrucció d'Atestats i Custòdia de Detinguts, el Grup Especial d'Intervenció (GEI), l'àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil (BRIMO). 

La compra i ús de les Taser inclou la redacció de nous protocols d'ús i la formació específica dels agents. 

En quins casos s'utilitzaran?

Els Mossos d'Esquadra faran servir les pistoles elèctriques en casos en què l'estat de la persona que hagin de reduir els posi en alt risc, tant a ella mateixa com als agents. Davant de la comissió del Parlament, la cúpula del cos va defensar les Taser i va detallar els casos en què es farien servir. Són actuacions en què es necessita habitualment l'actuació de diversos agents i on hi ha un risc alt. Encara no se sap si la Taser es podrà emprar contra menors d'edat, detinguts o persones que s'escapen. Segons els informes sobre l'ús de què es disposa, de cada 100 vegades que es treu una Taser, només en 14 s'acaba fent servir. 

Què provoca l'impacte d'una Taser?

La Taser genera un pols elèctric a l'agressor mitjançant uns cables conductors. No és com a les pel·lícules: la Taser no dispara una llum elèctrica enrampadora, sinó que projecta dos petits dards amb un conductes de coure que es claven al cos de l'agressor i produeixen la descàrrega. La pistola elèctrica té un abast de 7,6 metres. 

Les pistoles elèctriques tenen un voltatge de 50.000 volts i una intensitat de corrent de 2,1 mil·liampere. Fins als 0,1, el corrent fa pessigolles. De 0,1 a 10, provoca contraccions involuntàries. La durada de la descàrrega no serà mai de més de 5 segons, perquè la mateixa pistola elèctrica s'atura. I tampoc permet dues descàrregues seguides: quan s'ha disparat, la pistola queda bloquejada i s'ha de desbloquejar.