"Avui és un gran dia", diu el Sindicat de Mossos d'Esquadra després de l'aprovació del Parlament de l'ús de la pistola elèctrica. "Fa dos anys era impensable que això s'aprovés", diu el sindicat que representa Toni Castejón, un dels defensors de la Taser i alhora dels més crítics per la previsió que se n'ha fet des de la Direcció General de la Policia, que troba insuficient. Els Mossos veuen aquesta arma com una "eina progressista".

L'aprovació de la pistola elèctrica obre la porta a una arma que ja tenia intenció de comprar la consellera Montserrat Tura quan era titular d'Interior, i que va quedar en un calaix. De fet, va comprar algunes unitats que no es van arribar a fer servir mai i amb el relleu al Departament, amb Joan Saura, el debat va quedar anul·lat. Ara la Taser està pendent que s'aprovi un pressupost. De fet, està pendent de la qüestió de confiança a la qual el president Carles Puigdemont ha decidit sotmetre's al setembre després que la CUP no votés a favor dels pressupostos. 

Per tant, els Mossos d'Esquadra tindran Taser però no se sap quan. Amb tot, els sindicats estan satisfets. Des del majoritari, la UGT, Valentin Anadón, destaca a El nacional que les pistoles elèctriques són una "eina progressista que garanteix la seguretat jurídica dels ciutadans" i incideix que amb una Taser el cas Benítez, que va acabar amb la mort del detingut, hauria tingut un altre desenllaç. No només perquè es pot "mesurar l'aplicació de la força", sinó perquè la pistola va acompanyada d'una càmera que grava tots els moviments de l'agent i de la pistola només desenfundar-la. 

En aquest sentit els sindicats afirmen que la pistola elèctrica és "menys lesiva que una arma de foc" i garanteixen el seu bon ús, "igual que amb una pistola no vas disparant indiscriminadament", diu Anadón. En aquest sentit, la UGT incideix en el fet que es tracti d'una arma transparent i garantista. Pel sindicat de Toni Castejón, l'SME, estan "més que convençuts que a mesura que es vegin els beneficis de la pistola elèctrica, de les reduccions sense ferits, del seu efecte dissuasori i tots els avantatges que té, s'ampliarà el nombre de pistoles elèctriques que tindrem". David Miquel, del Sindicat de la Policia de Catalunya, considera que és "una eina que facilita moltíssim la reducció d'un ciutadà amb actitud hostil". Segons Miquel, "és molt més ràpida i hi ha menys temps d'exposició a la possibilitat que hi hagi lesions", tant pel que fa al possible detingut com pel mateix policia, concreta.

L'aprovació del Parlament de l'ús de la Taser, amb els únics vots en contra de la CUP i Catalunya Sí Que es Pot, legitima la policia catalana a fer servir una arma que, de fet, ja utilitzen algunes policies locals. El problema, a banda de la incertesa sobre quan es podran comprar, pel sindicat de Toni Castejón, de l'SME, és que només hi haurà una pistola per comissaria. "El que seria ideal és que cada sector de patrullatge o cada patrulla en portés una", diu. Per David Miquel, del SPC, la compra de les Taser "és un primer pas però insuficient", i la situació és encara més greu a comarques, remarca, on els caps de torn que portin la pistola poden estar ben bé a 30 quilòmetres del lloc dels fets. 

Quantes Taser es compararan i qui les portarà?

El Departament d'Interior té la intenció de comprar 134 pistoles elèctriques, i portaran totes elles una càmera de gravació cadascuna com a garantia que l'actuació policial sigui la correcta. N'hi haurà una a cada comissaria i també en tindran les unitats d'intervenció especial, com la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC), l'Àrea Regional d'Instrucció d'Atestats i Custòdia de Detinguts, el Grup Especial d'Intervenció (GEI), l'àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil (BRIMO). 

La compra i ús de les Taser inclou la redacció de nous protocols d'ús i la formació específica dels agents. 

En quins casos s'utilitzarà?

Els Mossos d'Esquadra faran servir les pistoles elèctriques en casos on l'estat de la persona que hagin de reduir el posi en alt risc, tant a ella com als agents. Durant la comissió al Parlament, la cúpula del cos va defensar les Taser, que ja fan servir alguns cossos de policies locals de Catalunya. I es van detallar els casos on es faria servir: intents de suïcidi, casos d'autolesions, persones alienades i amb un alt grau d'excitació. 

Són actuacions on es necessita habitualment l'actuació de diversos agents i on hi ha un risc alt.  El comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, defensa l'ús de la Taser contra persones alienades o drogades, ja que en alguns casos tenen més força del que és habitual i són incontrolables. Trapero assegura que una pistola elèctrica "mai pot causar la mort", i relaciona la possibilitat de morir a efectes complementaris com el fet que la persona tingués problemes de cor o d'addiccions. El cap dels Mossos va al límit a l'hora de defensar la pistola elèctrica i afirma que una intervenció amb una defensa o amb una clau de braç també pot matar.

A l'aire queda encara saber si la Taser es podrà utilitzar amb menors d'edat, detinguts o amb persones que s'escapen. 

Què provoca l'impacte d'una Taser?

Les pistoles elèctriques tenen un voltatge de 50.000 volts i un corrent de 2'1 mil·liamperes. Fins als 0'1, el corrent fa pessigolles. De 0'1 a 10, provoca contraccions involuntàries. "És el mateix aparell que fa contraccions a l'estómac i et prometen que en dues setmanes tindràs uns abdominals increïbles", assegura el subcap de la divisió tècnica de Planificació de Seguretat del cos, Josep Antoni Saumell. 

La descàrrega no serà mai superior als 5 segons, perquè la mateixa pistola elèctrica s'atura. I tampoc permet dues descàrregues seguides. Un cop dispara un cop, queda bloquejada i s'ha de desbloquejar.