Els Mossos d'Esquadra faran servir les pistoles elèctriques, denominades Taser, en casos on l'estat de la persona que hagin de reduir el posi en alt risc, tant a ella com als agents. La cúpula del cos va defensar les Taser, que ja fan servir alguns cossos de policies locals de Catalunya, aquesta setmana al Parlament. I es van detallar els casos on es faria servir: suïcidis, casos d'autolesions, persones alienades i amb un alt grau d'excitació.

Són actuacions on es necessita habitualment l'actuació de diversos agents i on hi ha un risc alt.  El comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, defensa l'ús de la Taser contra persones alienades o drogades, ja que en alguns casos, tenen més força del que és habitual i són incontrolables. Trapero assegura que una pistola elèctrica "mai pot causar la mort", i relaciona la possibilitat de morir a efectes complementaris com el fet que la persona tingui problemes de cor o d'addiccions. El cap dels Mossos va al límit a l'hora de defensar la pistola elèctrica i afirma que una intervenció amb una defensa o amb una clau de braç també pot matar.

Els mossos s'agafen a les dades que tenen del 2015 per defensar l'ús de la Taser i els casos en què es farà servir. Dels 20.000 incidents de l'any passat, 8.000 van estar relacionats amb persones que tenien un estat d'agitació, 6.000 van ser intents de suïcidi i 700 agressions a policies. 

El Departament d'Interior té la intenció de comprar 134 pistoles elèctriques, que portaran una càmera de gravació cadascuna com a garantia que l'actuació policial sigui la correcta. N'hi haurà una a cada comissaria i també en tindran les unitats d'intervenció especial, com la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC), l'Àrea Regional d'Instrucció d'Atestats i Custòdia de Detinguts, el Grup Especial d'Intervenció (GEI), l'àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil (BRIMO). 

Trapero va ser dur amb els grups parlamentaris, a qui va expressar la seva perplexitat davant les reticències a una arma no letal, una pistola elèctrica, quan els Mossos porten armes de foc a sobre, que sí que poden matar directament una persona. Tant el comissari en cap dels Mossos com el comissionat de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, que també ha intervingut en aquest debat, topen amb el síndic de greuges, Rafael Ribó, i li retreuen que pressuposi que els Mossos faran un mal ús de les Taser. I en aquest sentit, Recasens apunta que s'apliquin els controls de garantia necessaris, com les càmeres, i es faci un protocol d'actuació. Interior té previst la formació d'uns agents concrets per a l'ús de la pistola elèctrica.

A l'aire queda encara saber si la Taser es podrà utilitzar amb menors d'edat, detinguts o amb persones que fugen. 

Interior assegura que les pistoles elèctriques mai seran la primera opció, sinó que es valoraran "els valors de congruència, oportunitat i proporcionalitat en la intervenció policial", va defensar el director general de la Policia, Albert Batlle, davant dels grups al Parlament. 

50.000 volts

Les pistoles elèctriques tenen un voltatge de 50.000 volts i un corrent de 2'1 mil·liamperes. Fins als 0'1, el corrent fa pessigolles. De 0'1 a 10, provoca contraccions involuntàries. "És el mateix aparell que fa contraccions a l'estómac i et prometen que en dues setmanes tindràs uns abdominals increïbles", assegura el subcap de la divisió tècnica de Planificació de Seguretat del cos, Josep Antoni Saumell. 

La Taser va amb una càmera que quan s'activa comença a gravar 2 minuts abans de disparar. D'aquesta manera queda enregistrat tot el que passa abans de la descàrrega i el motiu. 

La descàrrega no serà mai superior als 5 segons, perquè la mateixa pistola elèctrica s'atura. I tampoc permet dues descàrregues seguides. Un cop dispara un cop, queda bloquejada i s'ha de desbloquejar.