Un fort dispositiu dels Mossos ha evitat que una marxa de 400 prookupes entri a Ciutat Vella. La manifestació ha arrencat a la plaça Universitat, on s'han concentrat unes 350 persones — tot i que passades les vuit de la tarda els manifestants ja arribaven a uns 400. La convocatòria ha obligat la Brimo dels Mossos d'Esquadra a blindar els carrers que baixen cap a Ciutat Vella per evitar que la protesta entri al barri, el que vol dir que han dissuadit els manifestants de provocar greus disturbis en la zona (ja que portaven martells i material pirotècnic). En altres protestes ja s'havia evitat l'entrada al Raval i la zona del Gòtic, una zona complicada per a l'actuació policial. La marxa ha tingut lloc gairebé dues setmanes després de la manifestació a la Bonanova, amb màxima tensió entre okupes i antiokupes. Fins i tot hi va haver llançaments i cops de porra en el cara a cara entre la policia i els okupes.

Els Mossos no han deixat que els manifestants vagin pel costat Pelai i els han fet pujar direcció Llobregat, per la Gran Via. En un principi, no hi ha hagut cap incident més enllà d'alguna empenta. Però així com han passat els minuts, ha augmentat la tensió i els prookupes han trencat els vidres de dues entitats bancàries. La policia, que els ha seguit amb deu furgons, els ha dit per megafonia que deixin de fer destrosses. És per això que no els han deixat entrar a Ciutat Vella, perquè generarien tensió i policialment és una zona difícil de controlar. A plaça Universitat hi havia fins a vint furgons. Els manifestants han avançat amb pancartes que portaven missatges com "Feixistes, burgesos, mateixos interessos", "Aturar el feixisme és cosa de totis" i "Contra el feixisme, acció directa".



Vídeo: Marc Ortín

Edició: Mar Acero

Així com la marxa ha arribat plaça Espanya i s'ha dirigit cap al carrer de la Creu Coberta, ha augmentat la tensió i els manifestants han carregat contra els periodistes. Al principi ja s'hi havien mostrat hostils, però ha sigut més tard quan han començat les agressions directes als professionals de la informació. També ha sigut aquí on s'han vist noves accions contra entitats bancàries, tot sabotejant caixers automàtics i fent pintades sobre les sucursals.



Vídeo: Marc Ortín

Edició: Mar Acero



Vídeo: Marc Ortín

Edició: Mar Acero



Vídeo: Guillem RS

Contramanifestació a Desokupa

Per la seva banda, els ultradretans de Desokupa han convocat una manifestació dijous a les 20.30 hores a la plaça Universitat. Així, els manifestants prookupes d'aquest dimarts han anunciat que convoquen una contramanifestació contra l'empresa d'extrema dreta al mateix lloc a les 21.00 hores. Fa gairebé dues setmanes ja hi va haver tensió per una situació similar, tot i que un ampli dispositiu dels Mossos va evitar cap mena d'enfrontament directe a la Bonanova.

Va ser dijous passat quan el col·lectiu antisistema i okupa es va citar al centre de Barcelona, per portar al centre de la ciutat la confrontació que tenen iniciada amb grupuscles d'extrema dreta i alguns partits que es presenten a les eleccions municipals del 28 de maig. La convocatòria feia una crida a "aturar el feixisme" i assegurava que fer-ho és una "cosa de tots". En el cartell, els organitzadors lamenten "l'alçament" de la ultradreta i els discursos "d'odi". És per això que reclamen "lluitar" contra el "racisme, la LGTBI-fòbia i el masclisme". El cartell no està signat per cap col·lectiu concret, però l'han difós les xarxes socials que administren les persones de la Ruïna. Altres col·lectius propers, com el Grup d'Habitatge de Sants, s'hi han sumat.

Després dels incidents que es van viure el passat 11 de maig, en la manifestació que es va fer des de Lesseps fins a la Bonanova, per protestar contra la manifestació antiokupes que s’havia organitzat en aquest barri de la ciutat, els Mossos havien preparat per a aquesta ocasió un dispositiu per intentar evitar que es repeteixin els incidents. Durant la marxa de la setmana passada, els prookupes es van saltar el recorregut que havien marcat els Mossos d’Esquadra i es van enfrontar a la policia al carrer del Solsonès, provocant càrregues de la policia. Quan la manifestació va retornar cap a Gràcia, d’on havia sortit, un grup d’esvalotadors, amb les cares tapades i amb martells, van rebentar un total d’onze establiments, sobretot, bancs i immobiliàries. La policia catalana va obrir una investigació per desordres públics i per danys, però, ara per ara, no consta que s’hagin produït detencions.