La concentració de pro-okupes i antiokupes a la plaça de la Bonanova a Barcelona ha derivat en una situació de tensió, quan han començat els primers incidents al carrer del Solsonès. Un grup dels pro-okupes, que s'havien desplaçat des de la plaça Lesseps, ha intentat acostar-se a la plaça de la Bonanova a través d'aquest carrer, cosa que havia estat vetada pels Mossos d'Esquadra, i això ha causat els primers aldarulls. Els pro-okupes han volgut passar tant sí com no, i els Mossos ho han impedit amb cops de porra. Els pro-okupes han llençat pintura, pedres i altres objectes contra la policia. En la càrrega del carrer del Solsonès com a mínim dues persones han resultat ferides.

🔴 Manifestació a la Bonanova: Màxima tensió entre okupes i antiokupes

 

Aquesta tarda, a la part alta de Barcelona, al barri de la Bonanova i Sant Gervasi, s’ha viscut amb gran tensió per dues manifestacions que s’havien citat per acabar al mateix lloc. Una que ha sortit de la plaça de Lesseps, a Gràcia, amb unes 600 persones, convocada per grups okupes de la ciutat, i que ha acabat davant de les dues cases okupes de la Bonanova, el Kubo i la Ruïna, les protagonistes d’aquest inici de campanya electoral. L’altra manifestació ha sortit de la plaça de Ferran de Casablancas i estava convocada per veïns de la zona i el grup Desokupa. Si la primera tenia com a objectiu reivindicar els projectes de les dues cases okupes del cor de Sarrià, aquesta segona reclamava el desallotjament dels okupes per la inseguretat que generen al barri. Aquesta segona manifestació ha reunit unes 500 persones.

Dispositiu policial per evitar l'enfrontament entre okupes i antiokupes

Tal com estava previst, els Mossos d’Esquadra han desplegat un important dispositiu policial que ha blindat completament la plaça de la Bonanova amb l’objectiu d’evitar enfrontaments entre els dos grups. Per això han intentat que en tot moment les dues concentracions quedessin separades. La manifestació dels okupes ha rebut crits d'alguns veïns i de retirada, quan han tornat a Gràcia, els manifestants pro-okupa han trencat vidres d'aparadors de botigues en el seu pas. Es pot recuperar el seguiment en directe en el directe que ha fet, a peu de carrer, ElNacional.cat.

Dues cases okupes al cor de Sarrià

El Kubo i la Ruïna no són dos centres històrics de la lluita antisistema de la ciutat de Barcelona. Una va ser ocupada l’any 2016 i l’altra l’any 2019. Tot i tenir poca activitat i pocs okupes -abans de l’esclat de la problemàtica només hi vivien una vintena de persones-, l’enfrontament amb els veïns i la participació de Desokupa, que els okupes vinculen amb l’extrema dreta, ha fet revifar el moviment i ara compten amb una xarxa de suport que supera els límits d’aquest barri de la ciutat de Barcelona. 

 

Les dues cases són propietat de Sareb, el banc que es va quedar tot el parc immobiliari dels bancs rescatats per govern espanyol, i ja han demanat el desallotjament. En ser dues finques separades, si bé estan connectades, s’ha hagut de fer dos procediments judicials per separat. El del Kubo ja està finalitzat i fins i tot es va arribar a programar pel passat 23 de març, però la policia va demanar ajornar-lo per poder-lo fer el mateix dia que es faci el de la Ruïna. La policia va justificar-ho assegurant que calia, per ser més efectius i poder actuar amb més seguretat davant de possibles incidents, desallotjar les dues cases a la vegada. 

A l'espera de l'ordre de desallotjament

Ara, doncs, s’està a l’espera que la demanada de la Ruïna arribi al final i el jutge de primera instància 39 de Barcelona dicti sentència i es busqui un dia per fer el desallotjament. Aquest dijous, hores abans de la manifestació que s’ha convocat, s’ha conegut també que el jutge ha desestimat la petició de mesures cautelars demanades per la propietat que demanava un desallotjament exprés. Caldrà esperar al mes de juny. D’aquí a allà els Mossos confien que els ànims es calmin, sobretot, després de les eleccions, però igualment es mantindrà un operatiu permanent amb agents de paisà i uniformats per evitar enfrontaments.