Un canvi a la llei sobre precursors d'explosius permetrà, quan sigui definitivament aprovada al Senat, que els Mossos d’Esquadra tinguin competències sobre el control de substàncies químiques que es puguin fer servir per fabricar, de manera casolana, explosius. D’aquesta manera, la policia catalana, com també l’Ertzaintza, guanyen terreny en una competència que ara mateix era exclusivament de la Guàrdia Civil a tot Espanya.

La llei, que substituirà una de 2017 que ha quedat desfasada després de noves normatives europees, per controlar millor aquest tipus de pesticides, fertilitzants o desinfectants que tot i ser legals poden ser molt perillosos en mans inadequades, s’ha aprovat amb els vots dels dos partits del govern espanyol i també amb el suport dels nacionalistes i independentistes bascos i catalans. El PP s’hi ha abstingut i l’extrema dreta de Vox hi ha votat en contra. 

Més control dels precursors d'explosius

Aquest nova competència dels Mossos d’Esquadra els permetrà vigilar, controlar i inspeccionar la compra i venda d’aquests precursors com el peròxid d'hidrogen, nitrometà i clorat sòdic, alguns dels que els terroristes de Ripoll van fer servir per fabricar l’explosiu que, finalment, va fer saltar la casa d’Alcanar pels aires. 

D’ençà dels atemptats de Barcelona i Cambrils ja es va reforçar el control en la venda d’aquest tipus de productes al públic civil. Ara, a més de dotar els Mossos i l’Ertzaintza de més capacitat d’inspecció, per millorar la seguretat global, també s’han fet canvis per reforçar-ne el control, com la necessitat de disposar de llicències per comprar segons quins d’aquests productes o d’haver de notificar la compra i la seva motivació a les autoritats. 

Productes legals molt perillosos

Tot i ser productes legals, que es poden fer servir per a moltes coses, com l’ús en explotacions agrícoles, el seu mal ús o l’acumulació en gran concentració pot ser fet servir per la fabricació d’artefactes casolans. Durant la investigació dels atemptats de Catalunya de 2017 es va poder confirmar que els terroristes van poder fer-se amb aquest tipus de precursors sense cap mena de control i fins i tot aportant documentació falsejada als venedors. En una operació antiterrorista dels Mossos a Valls, a l’Alt Camp, també es va trobar una gran quantitat d’un pesticida d’aquest tipus emmagatzemat en un pis d’un dels arrestats.

L’objectiu de la llei, asseguren des del Ministeri de l’Interior, és limitar accés dels particulars als precursors d'explosius, siguin persones físiques o jurídiques que actuen a través de representant. En qualsevol cas, estaran obligades a obtenir una llicència prèvia per adquirir precursors d'explosius "restringits".