Aquest 17 d’agost fa cinc anys que Barcelona, primer, Cambrils, més tard, i tot Catalunya després van viure els pitjors moments de la seva història recent. Una cèdula terrorista amb origen a Ripoll va sembrar el pànic a la Rambla de la capital, que estava plena de turistes, i al passeig marítim de la vila marinera del Baix Camp. Els atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost de 2017 van deixar 16 víctimes mortals, a més de vuit terroristes, que van ser abatuts pels Mossos, i més de 150 ferits


🔴 Barcelona commemora els 5 anys dels atemptats del 17-A | DIRECTE
 

Tot i que l’objectiu de qui s’ha pogut provar que en va ser l’inductor, l’imam Abdelbaki Es Satty, era fer un atemptat a gran escala, amb explosions en diversos punts del país, quan el xalet d’Alcanar va saltar pels aires i ell va morir, els terroristes que amb ell preparaven els atacs van passar a l’acció i van cometre els dos atemptats de Barcelona, el 17 d’agost a la tarda, i el 18 d’agost, de matinada, a Cambrils

La cronologia dels atacs de Barcelona i Cambrils

En aquest gràfic interactiu es poden recuperar les hores crucials i més destacades d’ençà que la furgoneta de lloguer, conduïda per Younes Abouyaaqoub, va entrar, des del carrer de Pelai, a la part superior de la Rambla de Barcelona. Fent ziga-zagues va atropellar desenes de persones, moltes d’elles van acabar morint allà mateix i d’altres, més tard, en centres mèdics. 

 

El relat acaba a Subirats, a l’Alt Penedès, on va ser abatut el darrer terrorista que quedava lliure, l’home més buscat d’Europa en aquell moment, Younes Abouyaaqoub. Diversos testimonis el van veure per la zona. Feia gairebé 100 hores de l’atemptat a Barcelona. Havia pogut escapar de Barcelona, matant una altra persona, en Pau Pérez, i es va amagar durant dies en diversos municipis del Penedès. Durant aquestes hores de desconcert, amb Catalunya en estat de setge, els altres terroristes, Houssaine Abouyaaqoub, Moussa Oukabir, Moussa Oukabir, Said Aallaa, Mohammed i Omar Hychami, van cometre l’atemptat de Cambrils i van ser abatuts pels Mossos d’Esquadra.

NADEU FERRAN 20170817 Rambla
Imatge de nit a la Rambla de Barcelona, hores després de l'atemptat del 17-A / Ferran Nadeu

Les víctimes de l’atemptat de Barcelona

En la seqüència d’atacs de 2017 a Barcelona van morir un total de 16 persones, la majoria en l’atemptat de la Rambla. Els atacs, però, van deixar dues víctimes més, més enllà del centre de la ciutat. El terrorista Younes Abouyaaqoub, en la seva fugida, va assassinar Pau Pérez a la zona propera al Camp Nou, per robar-li el cotxe i fugir de la ciutat. A Cambrils, un dels terroristes que no va poder ser abatut en un primer moment, va matar a ganivetades una dona, Ana María Suárez, una veïna de Saragossa que estava passant l’estiu a Cambrils. Entre les víctimes mortals hi ha dos menors d'edat, el Xavi, de 3 anys, veí de Rubí, i en Julian, de 7 anys, que estava a Barcelona amb els seus pares de turisme.

La llista de les persones assassinades:
1. Xavier Martínez (3 anys), Rubí, Catalunya
2. Julian Cadman (7 anys), Austràlia
3. Maria Correia (20 anys), Portugal
4. Luca Russo (25 anys), Itàlia
5. Pau Pérez Villán (34 anys), Vilafranca, Catalunya
6. Bruno Gulotta (35 anys), Itàlia
7. Silvina Pereyra (40 anys), Argentina
8. Jared Tucker (43 anys), Estats Units
9. Elke Vanbockrijck (44 anys), Bèlgica
10. Dona de nacionalitat alemanya (51 anys)
11. Ian Moore Wilson (55 anys), Canadà
12. Francisco López Rodríguez (57 anys), Rubí, Catalunya
13. Ana María Suárez López (67 anys), Saragossa
14. Maria de Lourdes Ribeiro (74 anys), Portugal
15. Pepita Codina (75 anys), Sant Hipòlit de Voltregà, Catalunya
16. Carmen Lopardo (80 anys), Itàlia

Els terroristes de Ripoll i la seva dependència

De les moltes incògnites que queden per saber, i que potser mai es podran saber és com pot ser que un grup de joves radicalitzats a Ripoll, un poble d’unes 10.000 persones, no va ser detectat mai pels Mossos d’Esquadra i com, fent viatges per tot el país, del nord al sud, fins a Alcanar, mai van ser detectats ni per la policia catalana ni tampoc per cap altra dels cossos policials i d’agències d’intel·ligència que operen a Catalunya. Des de 2015 que alguna cosa s’estava coent a la capital del Ripollès, des de l’arribada de l’imam Es Satty, que va funcionar com a catalitzador dels interessos islamistes d’alguns dels joves, fent un gir cap al salafisme més radical i integrista. 

Entre els terroristes de Ripoll hi ha quatre parells de germans i molts d’ells eren cosins entre ells. L’imam, el cervell dels atemptats, tenia 44 anys en el moment que va morir, saltant pels aires a Alcanar, però tots els altres dels seus principals seguidors tenien 24 i 22 anys. Un dels terroristes tenia només 17 anys. L’objectiu dels terroristes era fer un atemptat a gran escala a Barcelona i també a París el 20 d’agost de 2017, tal com han assegurat diversos investigadors de la documentació localitzada al xalet d’Alcanar, en una carta que el mateix Es Satty va començar a redactar el dia mateix de l’explosió, en la fase final de la preparació de l’atemptat que estaven dissenyant —d’aquí la fabricació d’explosius TATP— i on, també gràcies a les gestions d’investigació, es pot relacionar el grup terrorista de Ripoll amb Estat Islàmic, autodefinint-se “soldats” d’aquest aparell terrorista i reivindicant Espanya, i Catalunya, com a terra al-Àndalus “usurpada”.

Documentacio Ripoll
Imatge de la documentació dels terroristes de Ripoll trobada en diversos punts d'escorcoll / CME

Amb tot, però, encara no s’ha pogut aclarir, i potser és d’aquestes incògnites que mai es podran explicar, si Es Satty i els seus joves seguidors radicalitzats operaven inspirats en les ordres d’Estat Islàmic o si formaven part orgànica de l’aparell exterior d’EI i operaven a les seves ordres. Estat Islàmic, tot i això, la mateixa tarda dels fets, el 17 d’agost de 2017, i abans de l’atac de Cambrils, ja va reivindicar l’atac de la Rambla com a propi des de l'agència de notícies gihadista Amaq News. Alguns detalls d’aquella informació, que va parlar en plural dels atacants de Barcelona, quan en aquell moment, només es tenia coneixement de la participació d’una persona sola, obren la porta a pensar que l'Estat Islàmic sí que era coneixedor dels plans d’Es Satty i dels seus seguidors.