Els mossos de baixa laboral hauran de lliurar l'arma des del primer dia si veuen que va per llarg i pot superar els 30 dies. Ara no es lliura fins que passa un mes. L'assassinat de l'exparella d'un mosso a mans de l'agent, que estava de baixa, amb l'arma reglamentària, ha fet replantejar els protocols del cos policial i també la llei. Els fets van passar el 14 d'abril a Sant Feliu de Llobregat. Interior farà també a partir d'ara proves psicològiques als mossos que estiguin en exercici. Ara no és així, tal com ja va explicar El Nacional l'endemà mateix dels fets. El director general de la Policia, Albert Batlle, ha comparegut aquesta tarda al Parlament per explicar les mesures que ja s'estan tramitant. De fet, algunes d'elles ja s'han inclòs en la legislació vigent.

Una altra mesura és que els mateixos comandaments s'encarregaran de retirar les armes als agents immediatament quan els donin la baixa i s'intueixi que aquesta es perllongui almenys un mes. El mosso que va matar la seva exparella, davant la filla i la neboda, i després es va suïcidar, feia un mes i una setmana que estava de baixa. El secret professional mèdic no va permetre als comandaments del cos saber els motius de la baixa i l'agent no havia tornat la pistola tal com se li va demanar al comprovar que no era a l'armer de la comissaria de Ciutat Vella, on feia 11 anys que treballava.

Albert Batlle ha explicat que és important “dirimir entre quin és el límit del secret professional i el dret personal o dret col·lectiu”. Ara mateix al reglamentar aquestes qüestions es topa amb el secret professional entre metge i pacient i, segons el director de la policia, tot plegat "requereix un debat serè".

Batlle també ha posat sobre la taula les dificultats que tenen els metges d'atenció primària per conèixer exactament els protocols policials i fins i tot la professió del pacient, ja que molts mossos no expliquen que ho son. "O bé no saben quina professió tenen o no tenen eines formatives per fer la seva feina d’una manera eficaç. Desconeixen els protocols interns", ha conclòs el director general de la Policia.

Quan es retira l'arma?

Actualment només hi ha dos supòsits pels quals es retira l'arma a un mosso: Quan hi ha una incapacitat temporal i quan s’observen elements que fan pensar que no està capacitat i que pot suposar un perill per a ell o per tercers. 

El canvi implicarà que els comandaments seran més ràpids a l'hora de retirar l'arma, i es demanarà la complicitat de la resta d'agents del cos en el cas que vegin comportaments estranys de companys. També implicarà que en aquests casos es retiraran totes les armes que tinguin els agents. La condició d'agents de l'autoritat les 24 hores del dia permet als mossos tenir l'arma reglamentària i una altra de personal.

Interior vol que els comandaments tinguin l'obligació de retirar les armes des del primer moment que es tingui coneixement que s’estimi una baixa superior als 30 dies i demana a tots els membres de la policia que comuniquin que no estan en condicions de portar arma, si es dóna el cas, i també que si veuen un company que no està capacitat, alertin.

La nova regulació estableix un protocol i fixa el marc legal per fer-ho. "Blinda més la seguretat jurídica", segons Batlle.