Els dos escopeters dels Mossos d'Esquadra investigats per haver provocat la pèrdua d'un ull a una manifestant pro-Hasél han assegurat aquest dijous que van disparar projectils de foam per sota de la cintura i seguint el protocol. Per això, no s'expliquen el motiu pel qual un dels projectils va impactar a la cara d'una manifestant al barri de Gràcia, tot i que estava dreta i a una distància de més de 20 metres. Tots dos han declarat avui al jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, que els investiga per lesions.

L'advocat de l'acusació particular, Xavier Muñoz, i la de l'acusació popular d'Irídia, Sònia Olivella, s'han mostrat satisfets d'haver iniciat la investigació, però lamenten que els agents no hagin respost a les seves preguntes. A més, consideren gairebé demostrat que el tret es va fer de forma antireglamentària i intencionada, ja que s'hauria disparat a una distància inferior a l'òptima i per sobre de la cintura. Per això, han dit que tant si el tret va ser intencionat com accidental, la comissió del Parlament sobre seguretat hauria de prohibir aquests projectils.

També han declarat la víctima dels fets i un periodista que era a la zona, que han corroborat que van sentir dos trets molt seguits de foam i després l'impacte a la cara de la noia, en un moment en què no hi havia aldarulls especialment violents.

Els fets

Els fets van tenir lloc el 16 de febrer en el marc de les manifestacions convocades a favor del raper Pablo Hasél a diferents ciutats catalanes, entre elles Barcelona. Al voltant de les 8 del vespre la jove va rebre l'impacte d'un projectil de foam i va perdre l'ull dret. A conseqüència dels fets, tant la víctima com Irídia es van querellar contra l'agent que presumptament va disparar el tret, així com el comandament responsable de l'equip policial.

Ara el jutjat investigarà si els agents investigats són responsables d'un delicte de lesions amb l'agreujant de prevalença de caràcter públic, atesa la pèrdua de l'ull. Així, a partir de les diligències, haurà de determinar de quina forma es van produir els fets i qui en seria el o els responsables. També s'han demanat diversos documents de caràcter mèdic relacionats amb la lesió de la jove.