Els Mossos han tornat a aprovar amb nota. És una de les dades que es desprèn de l’Enquesta de Seguretat Pública de l’any 2022 que avui ha presentat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, a la seu del departament. Les dades asseguren, després d’haver-se preguntat a gairebé 8.000 catalans, que la policia catalana està molt ben valorada i en una escala del 0 al 10, els Mossos d’Esquadra obtenen una nota de 7,5, la més alta mai aconseguida, tret de 2017, l’any dels atemptats i del referèndum del Primer d’Octubre. L’any 2020 la nota era, en la mateixa enquesta, de 7,3, una qualificació que ha augmentat en l’enquesta de 2022 i que s’ha conegut avui. 

Si es fa segmentació per edats, segons les dades de l’Enquesta de Seguretat Pública, entre els 16 i els 25 anys, la nota baixa fins al 7, però segueix sent alta. Es dispara, això sí, entre les persones de més de 65 anys, que valoren els Mossos d’Esquadra amb una nota mitjana de 8,1. La mateixa enquesta també pregunta per la valoració dels catalans de les policies locals, que també obtenen en aquesta mateixa tongada una valoració alta, de 7, per sota dels Mossos. 

Més del 32% dels catalans, víctimes

Segons la mateixa enquesta, un 32,4% dels catalans han estat víctimes com a mínim d’un fet durant l’any 2022, un fet que puja, amb relació a 2020, que va ser del 27,6%. A aquest creixement, però, cal tenir en compte que des de 2015 es tenen en compte també les persones que són víctimes d’estafes, enganys o fraus, un fet que fa disparar aquest número, superant el 30%. El 70% d’aquest tipus de delictes es van produir en l’entorn digital, amb ciber estafes. Només el 40% de les víctimes, asseguren, a l’enquesta, que poden recuperar el total dels diners que els ciber lladres els han robat.

El percentatge, si es treuen aquests fets delictius, que són la majoria (un 17% de catalans han patit una estafa l’any 2022), baixa fins al 25,8%, una xifra també singularment alta, més que l’any 2020 -i també de les altres edicions d’aquesta enquesta, d’abans de la pandèmia de Coronavirus.

Com més pobre, més insegur

Entre les moltes dades que recull aquesta enquesta, destaca que les persones que tenen més dificultats per arribar a final de mes són les que tenen més percepció d’inseguretat. De les gairebé 8.000 persones que han contestat l’enquesta en resulta una dada interessant: creuen que el nivell de seguretat al seu poble o ciutat és del 6,6 en una escala del 0 al 10. Si s’analitzen les dades de 2015, 2017 i 2020, quan també s’havien fet aquestes enquestes, és el moment on la gent té més sensació d’inseguretat, tenint en compte que ha baixat entre mig punt i un punt aquesta qualificació. Per tant, si bé la policia, els Mossos, estan més ben valorats que mai, els catalans se senten cada cop més insegurs als seus municipis.