L'estat de salut del papa emèrit Benet XVI continua "estable" dins la gravetat i fins i tot li ha permès assistir a una missa celebrada a la seva habitació, segons ha informat el director de l'oficina de premsa del Vaticà, Matteo Bruni. "Ahir a la nit el papa emèrit va poder descansar bé. També va participar en la celebració de la Santa Missa a la seva habitació ahir a la tarda. Actualment, el seu estat és estable", ha explicat Bruni en un comunicat. Aquesta nova actualització sobre l'estat de salut de Benet XVI, de 95 anys, arriba després que la Santa Seu informés aquest dijous que estava "absolutament lúcid i vigilant", malgrat que havia patit un "empitjorament" de la salut a conseqüència de "l'avançament de l'edat".

El papa Francesc va fer saltar les alarmes aquest dimecres quan, després d'una audiència general, va fer públic que el seu predecessor es trobava "molt malalt". "Demano una oració especial per al papa Benet XVI, que en el silenci està sostenint l'Església i recordar que està molt malalt i demanant al Senyor que el consoli i li doni suport en aquest testimoni d'amor a l'Església fins al final", va pregar el papa Francesc. Múltiples fidels s'han sumat a la crida de Francesc i aquesta tarda se celebrarà una missa per a Benet a la Basílica de Sant Joan del Laterà, presidida pel bisbe Guerino Di Tora, vicari del cardenal arxipreste de la catedral de la Diòcesi de Roma, seu episcopal dels papes i la més antiga de les basíliques de Roma.

Benet XVI assisteix a una missa a la seva habitació

Malgrat el seu delicat estat de salut, Benet XVI es troba "molt serè" i ha pogut concelebrar la missa amb monsenyor Georg Gänswein, el seu secretari personal, abillat amb una lleugera estola sobre la bata, segons han detallat alguns mitjans, citant fonts properes al papa alemany. El pontífex, que està “responent positivament al tractament”, segons les mateixes fonts, va rebutjar ser traslladat a un hospital des de la residència Mater Ecclesiae, als jardins vaticans, on viu apartat des del 2013, després de la seva renúncia, i on continua en constant vigilància pels equips mèdics. En aquesta residència, Joseph Ratzinger viu acompanyat per la seva "família" vaticana, formada pel seu secretari, un metge, un infermer i quatre dones laiques consagrades de l'institut "Memores Domini", que pertany al moviment Comunió i Alliberament, que es reparteixen les tasques de la llar i s'ocupen de les necessitats de Benet XVI. 

Ratzinger va ser el primer papa a renunciar al pontificat des del segle XVI, i des d'aleshores ha abandonat molt poques vegades les dependències del Vaticà. Només ho va fer dos cops per visitar el seu germà a l'hospital, l'última vegada el juny del 2020, quan va viatjar fins a Ratisbona (Alemanya) per veure'l poques setmanes abans que morís. Durant aquest temps ha viscut aliè a la vida pública, però, així i tot, ha copsat alguns titulars, tant pel seu estat de salut com per algunes polèmiques