D'ençà que va renunciar el 2013, Benet XVI ha viscut aliè a la vida pública més enllà d'algunes polèmiques i la majoria de titulars que s'ha publicat sobre la seva figura giraven al voltant de la seva salut, sempre posada en dubte. Ara, ha estat el seu successor, el papa Francesc, qui ha confirmat la malaltia de l'emèrit, sense amagar la preocupació per la seva situació i demanant una "oració especial" per a Benet XVI. "Demano una oració especial per al papa Benet XVI, que en el silenci està sostenint l'Església i recordar que està molt malalt i demanant al Senyor que el consoli i li doni suport en aquest testimoni d'amor a l'Església fins al final", ha pregat el papa Francesc al final d'una audiència general celebrada a l'aula Pau VI.

Aquesta petició del papa Francesc ha encès totes les alarmes en un moment en què també s'ha parlat d'una possible abdicació de l'argentí. Fins ara, s'havia insistit en la idea que l'estat de salut de Benet XVI, l'alemany Joseph Ratzinger, era fràgil per motius d'edat (95 anys) però, en paraules del seu secretari personal, Georg Gänswein, la seva ment encara funcionava a la perfecció. Això hauria pogut canviar davant el to i les paraules de Francesc, que fan pensar en un agreujament del seu estat de salut. Des que va renunciar al càrrec. Ratzinger viu al convent Mater Ecclesiae, a la Ciutat del Vaticà.  

Visites de Francesc a Benet XVI

El passat més d'abril, quan Ratzinger complia 95 anys, el cardenal Gänswein va voler deixar clar que tot i la seva debilitat física continuava lúcid i va compartir alguns detalls del dia a dia del papa emèrit, com ara que continua sent molt "metòdic", concelebrant la missa de les 7:30 per després escoltar música des del seu sofà i, fins i tot, hauria "représ els seus habituals passejos pels Jardins del Vaticà". Ara, les paraules de Francesc fan pensar que la seva rutina ha canviat des de l'abril i que ha de guardar molt més repòs. Aquell 13 d'abril, el papa va visitar el seu antecessor per felicitar-lo pel seu aniversari, un moment que van aprofitar per resar junts, tal com va explicar la Santa Seu en un comunicat.