El papa emèrit Benet XVI està "lúcid", però "greu". Així ho ha explicat aquest dijous el director de l'oficina de premsa del Vaticà, Matteo Bruni, que ha emès un comunicat sobre l'estat de salut de Benet XVI. En aquest comunicat es detalla que les seves condicions de salut són "greus", tot i que també són "estables". A més, la Santa Seu ha informat que el papa emèrit ha reposat "bé" durant l'última nit. Tot, després que el papa Francesc alertés de la situació en què es troba el seu predecessor en l'audiència general d'aquest dimecres.

Benet XVI va renunciar l'any 2013 i des d'aleshores ha viscut aliè a la vida pública. Tot i algunes polèmiques, la majoria de titulars que s'han publicat sobre ell han girat al voltant de la seva salut —sempre posada en dubte. Va ser el seu successor, el papa Francesc, qui va confirmar aquest dimecres la malaltia de l'emèrit. No va amagar la preocupació per la situació de Benet i va demanar una "oració especial" per a ell. "Demano una oració especial per al papa Benet XVI, que en el silenci està sostenint l'Església, per recordar que està molt malalt i demanar al Senyor que el consoli i li doni suport en aquest testimoni d'amor a l'Església fins al final", va pregar el papa Francesc al final d'una audiència general celebrada a l'aula Pau VI.

L'estat de salut de Benet XVI

La petició del papa Francesc va encendre totes les alarmes en un moment en què també es parla d'una possible abdicació de l'argentí. Fins ara, s'havia insistit en la idea que l'estat de salut de l'alemany Joseph Ratzinger (Benet XVI) era fràgil per motius d'edat (95 anys). Però, segons el seu secretari personal, Georg Gänswein, la ment encara li funcionava a la perfecció. Cosa que ha confirmat aquest dijous el Vaticà, tot i les paraules de Francesc sobre l'agreujament de l'estat de salut del papa emèrit.

Des que va renunciar al càrrec, Ratzinger viu al convent Mater Ecclesiae de Ciutat del Vaticà. El passat mes d'abril, Benet XVI complia 95 anys, i el cardenal Gänswein va voler deixar clar que continuava lúcid (tot i la seva debilitat física). Va compartir alguns detalls del dia a dia del papa emèrit, com ara que continua sent molt "metòdic" —concelebrant la missa de les 7.30 per després escoltar música des del sofà. Fins i tot hauria "reprès els passejos pels Jardins del Vaticà". Ara, les paraules de Francesc fan pensar que la seva rutina ha canviat des de l'abril i que ha de fer molt més repòs. Aquell 13 d'abril, el papa va visitar el seu antecessor per felicitar-lo pel seu aniversari, i van aprofitar per resar junts.