El Dia de la Marmota ja ha arribat. Si bé a Europa és una festivitat que molts no coneixen, als Estats Units és un dia important, tot i que enguany molts estaran de dol. Cada 2 de febrer els americans celebren el Dia de la Marmota, dia en què una marmota, la Milltown Mel, prediu la fi de l'hivern i l'inici de la primavera. Aquesta tradició, que se celebra a Nova Jersey, s'ha cancel·lat aquest any amb motiu de dol pel mític animal, que ja no podrà seguir fent prediccions meteorològiques. 

La pàgina de Facebook oficial de la marmota Milltown ha estat l'encarregada de donar la mala noticia en un comunicat: "A nosaltres, els Wranglers (grangers), ens entristeix anunciar que Milltown Mel ha creuat recentment el pont de l'arc de Sant Martí. Tenint en compte que els anys de vida estimats d'una marmota són tres, aquesta notícia no és tan sorprenent, però la Mel ens ha deixat en una època complicada de l'any, quan la majoria de les seves companyes marmotes estan hivernant..., així que no hi haurà bebès disponibles per substituir-la fins aquesta primavera".

marmota milltown mel facebook

És difícil trobar una substituta per a la Mel i els organitzadors de la festa no se n'han sortit; a més a més, tenint en compte la pandèmia per la covid, l'escenari habitual on es fa la predicció meteorològica tampoc es pot fer servir. "Treballarem durament per trobar un nou pronosticador del clima per a l'any vinent. Fins aleshores, podeu consultar tot el que tenen a dir els cosins de la Mel aquest 2 de febrer", indica el comunicat, que adjunta una fotografia de la família de la Mel. 

L'origen de la tradició

La Mel era l'encarregada de predir si hi hauria sis setmanes més d'hivern o si arribaria aviat la primavera. Segons la tradició, que també se celebra al Canadà, si les marmotes veuen la seva ombra gràcies al fet que el dia està serè, tornaran ràpidament als seus caus i l'hivern durarà sis setmanes més. D'altra banda, si no són capaces de veure la seva ombra perquè el dia està ennuvolat, voldrà dir que la primavera arriba abans d'hora.

El Dia de la Marmota es va popularitzar a tot el món gràcies a la pel·lícula que va protagonitzar Bill Murray Groundhog Day (Atrapat en el temps). Al film, el meteoròleg Phil Connors és enviat a cobrir el popular acte de la predicció de l'animal i es veu obligat a repetir una vegada i una altra el mateix dia. La clau per trencar aquest cicle només la té ell al seu interior. Quan es va estrenar, Atrapat en el temps va tenir un èxit modest i va rebre crítiques positives. La pel·lícula va guanyar més fama entre els crítics i els historiadors més endavant. A més a més, el títol del film va entrar en la consciència pública ja que l'expressió "el Dia de la Marmota" es fa servir per referir-se a una situació que sembla repetir-se moltes vegades. L'any 2006, la pel·lícula es va afegir al Registre Nacional de Cinema dels Estats Units com a "cultural, històrica o estèticament significativa".