Seria estrany trobar algú que no conegués la llegenda de Sant Jordi, la princesa i el drac. Però, on va passar tot plegat? Segons la veu popular, s’explica que els fets van tenir lloc a Montblanc temps ha. Així doncs, Sant Jordi va matar el drac a la capital de la Conca de Barberà, tot rescatant el poble i la seva princesa d’una mort segura. Així ho recull el Costumari Català de Joan Amades.

Enguany, el Sant Jordi marcarà l’inici de la 32ena edició de la Setmana Medieval de Montblanc amb l’entrega de la rosa a la muralla. Aquest espectacle ple de colors, danses i música celebra la tradició que situa Montblanc a l’escenari de la llegenda nacional.

Setmana Medieval de Montblanc / Setmana Medieval de Montblanc

Setmana Medieval de Montblanc 

Les entrades per a la primera sessió de l’espectacle principal de La representació de la Llegenda de Sant Jordi estan gairebé exhaurides. Cada any s’acosten fins a Montblanc, per veure la representació, unes 3.000 persones en les dues sessions nocturnes. Aquest any, serà el 27 d’abril, amb la participació d’uns 200 actors, foc i projeccions sobre la muralla del s. XIV.

Per altra banda, hi haurà també un mercat medieval amb més de 130 parades on s’hi podran trobar exclusivament productes artesans. La major part d’elles, seran als carrers i places del nucli antic. A més a més, entre les paradetes i amagades pels carrers de la vila hi haurà petites representacions d’espectacles de petit format.

Setmana Medieval de Montblanc / Setmana Medieval de Montblanc

Setmana Medieval de Montblanc 

El municipi es transforma de dalt a baix en una vila medieval. D’aquesta manera, no és estrany que s’hi puguin veure tornejos de justa i honor. Així, cavallers vinguts d’arreu celebren combats. Durant l’espectacle es podrà gaudir de l’escenificació fidedigna d’un torneig medieval, amb justes en les que els cavallers resolen qüestions d’honor i acrediten la seva destresa en el maneig de les armes amb combats singulars a cavall.

Pels que no puguin sobreviure sense música, també hi haurà concerts al pavelló del Casal Montblanquí. Els caps de cartell són el grup valencià Smoking Souls, acompanyats per Crim i DJ Sendo.

Torra, espasa d’honor

La història, a Montblanc, es respira per tota la vila. La representació de les Corts Catalanes, que van tenir lloc al municipi l’any 1414, després del Compromís de Casp i amb el nou rei Ferran d’Antequera presidint-les, es va recuperar l’any passat.

Setmana Medieval de Montblanc / Setmana Medieval de Montblanc

Setmana Medieval de Montblanc 

L’acte tindrà lloc a l’església de Santa Maria i representa fidelment aquell moment decisiu de la història de Catalunya. Al final, es lliura l’espasa d’honor de l’Associació Medieval, un reconeixement de l’entitat a la defensa de la cultura i les tradicions que aquesta edició recaurà en el president de la Generalitat, Quim Torra.