Ha fet falta un segon intent però el tercer nanosatèl·lit de la Generalitat, el Minairó, ja està en òrbita. El nanosatèl·lit s'ha llençat aquest dissabte a les 8:49 hora catalana des de la base espacial de Vandenberg, a Califòrnia. El llançament estava previst per dimecres dia 12, però es va ajornar a causa de les condicions meteorològiques, segons va informar la companyia encarregada del llançament, la nord-americana SpaceX. El nanosatèl·lit orbitarà al voltant de 550 quilòmetres de la Terra a una velocitat aproximada de 8 quilòmetres per hora i passarà per damunt de Catalunya cada cinc dies aproximadament. El Minairó pretén desplegar un "laboratori en òrbita" i servirà per millorar la connectivitat 5G. La missió la gestiona la Fundació i2CAT i la proveeix l'empresa Sateliot.

Minairó, el primer nanosatèl·lit que pot treballar en 5G

El nanosatèl·lit Minairó pesa 10 quilograms i és el primer de la història que es llançarà sota l'estàndard 5G, cosa que suposa un "canvi disruptiu" en les telecomunicacions satel·litàries. "Permetrà connectar dispositius econòmics estàndards, exactament els mateixos que fan servir avui en dia les operadores a dins de les ciutats, d'arreu del món", tal i com va explicar a principis de mes el cofundador de Sateliot, Jaume Sanpera.

Es tracta d'un nanosatèl·lit de baixa òrbita, tal com els dos anteriors de la Generalitat -l'Enxaneta i el Menut-, que orbiten entre 500 i 600 km de distància de la Terra i hi fan una volta cada 90 minuts. La Generalitat ha assegurat que el Minairó donarà cobertura a tota la superfície terrestre i permetrà que qualsevol dispositiu pugui connectar-se via satèl·lit o mòbil a qualsevol lloc i amb un cost "molt baix", la qual cosa suposarà "democratitzar" l'accés.

Una ajuda per la logística en agricultura

Pel que fa als usos concrets, Sanpera va explicar que pot facilitar serveis sobretot en logística, agricultura, ramaderia o energies renovables. "Per exemple, podrem fer seguiment de contenidors a tot arreu del món", va detallar Sanpera. 

Pel que fa al nom de Minairó, ha estat triat a través del programa InfoK i és el que va quedar segon en les votacions realitzades en el concurs de l'any passat, en el que van participar més de 20.000 infants. El nom el van proposar el Pol Flores Rabascall, de 7 anys i la Jana Bassegoda, de 9 anys. Segons la llegenda, es tracta d'un personatge diminut típic del Pirineu molt inquiet i treballador.

"Gràcies a l'Enxaneta ara estem llançant la missió del Minairó", va agregar a principis d'abril la secretaria de Polítiques Digitals del Govern, Gina Tost. En aquesta línia, va detallar que l'objectiu és utilitzar tota la informació que proporcionen els nanosatèl·lits. En el cas del Menut, per exemple, es pretén que faciliti dades a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Tot plegat forma part de l'estratègia 'New Space' del Govern, basada en "aprofitar i maximitzar" les oportunitats de l'ús de satèl·lits de petites dimensions.