La Generalitat posarà en òrbita el tercer nanosatèl·lit, batejat com a Minairó, durant aquest mes d'abril. El llançament serà des de Califòrnia a bord d'un coet Falcon9 de la companyia nord-americana SpaceX. La missió pretén desplegar un "laboratori en òrbita" i servirà per millorar la connectivitat 5G. El nom de Minairó, escollit en col·laboració amb el programa informatiu infantil InfoK, fa referència a un ésser fantàstic en forma de follet diminut que és el protagonista d'una llegenda tradicional del Pallars i el Pirineu. Durant la presentació de la nova missió, la secretaria de Polítiques Digitals del Govern, Gina Tost, també ha avançat que el quart satèl·lit es licitarà durant el 2023 i tindrà com a missió l'observació de la Terra.

Els precedents del Minairó

El nanosatèl·lit Minairó pesarà 10 quilograms i és el primer de la història que es llançarà sota l'estàndard 5G, cosa que suposa un "canvi disruptiu" en les telecomunicacions satel·litàries. "Permetrà connectar dispositius econòmics estàndards, exactament els mateixos que fan servir avui en dia les operadores a dins de les ciutats, d'arreu del món", ha dit el cofundador de Sateliot, Jaume Sanpera.

Es tracta d'un nanosatèl·lit de baixa òrbita, tal com els dos anteriors de la Generalitat -l'Enxaneta i el Menut-, que orbiten entre 500 i 600 km de distància de la Terra i hi fan una volta cada 90 minuts. La Generalitat ha assegurat que el Minairó donarà cobertura a tota la superfície terrestre i permetrà que qualsevol dispositiu pugui connectar-se via satèl·lit o mòbil a qualsevol lloc i amb un cost "molt baix", la qual cosa suposarà "democratitzar" l'accés.

Compte no 'et facin la pell'!

Diuen les llegendes que els minairons eren uns follets diminuts, gairebé imperceptibles a la vista, que vivien sota terra. Els llenyataires, pagesos i boletaires sortien a buscar-los al bosc perquè els ajudessin amb les tasques del camp perquè eren molt treballadors, eficients i d'allò més ràpids. Quan els trobaven els guardaven dins d’un canut d’agulles de cosir o d’una capsa de mistos. Un cop alliberats, els minairons es posaven nerviosos i insistien en demanar feina per realitzar tota mena de tasques tan difícils com desviar un riu o ordenar les pedres d'una muntanya. "Què farem, què direm?", deien les petites bestioletes ansioses per treballar. Aparentment era magnífic tenir sota el teu poder uns quants minarions, però només si tenies suficient coneixement sobre ells, ja que si no se’ls encomanava prou feina o es quedaven sense fer res, s'enfadaven moltíssim i podien arribar 'a fer la pell' al seu amo; matar-lo.

minairó

"Molts bons resultats" dels dos primers nanosatèl·lits

Pel que fa als dos satèl·lits anteriors -l'Enxaneta i el Menut, respectivament- Tost ha assegurat que el primer va ser una "prova de concepte" de la tecnologia 5G; mentre que del segon, destinat a l'observació de la Terra, tot just han rebut les primeres imatges, que estan acabant de "calibrar". "Tot és molt prometedor i estem tenint molts bons resultats, tot fa pensar que acabarà sent un èxit", ha valorat la secretària de Polítiques Digitals.