La revista Nature treu cada any, en obert, una selecció de les que es consideren les millors fotografies científiques de l’any. A mi m’agrada visitar aquesta pàgina, perquè les fotos solen ser espectaculars i, molts cops, inesperades. A cada imatge l’acompanya una breu explicació que proporciona context.

De les imatges que tots podríem preveure, hi trobem els incendis que han assolat Califòrnia, imatges de la superfície de Mart, una casa totalment colgada de cendres per l’erupció del Cumbre Vieja o l’erupció del volcà Nyiragongo. Fins i tot, no és estrany trobar-hi un embrió quimera amb cèl·lules humanes i de mico, o una neurona sensorial amb una magnífica cabellera de projeccions dendrítiques, que us adjunto aquí.

Embrió

Imatge d’una cèl·lula sensorial d’un embrió de rata realitzada per Paula Díaz amb un microscopi de fluorescència, Universitat Católica Pontificia de Xile, 4rt premi del concurs Nikon Small World

També sorprenent és una representació en miniatura d’una platja tropical idíl·lica. Aquesta nanoplatja que aquí us presento no mesura més de 0,25 mm, està realitzada amb nanoestructures de disulfur de molibdè, retallades amb làser, la foto s’ha realitzat gràcies a un microscopi electrònic d’escaneig, i s’ha acolorit artificialment. 

Taba 

Foto de Parvin Fathi-Hafshejani i Seyed Adib Taba, Auburn University (3er premi del concurs NanoArtography)

Algunes de les imatges són molt curioses, per exemple, mostren la gran diferència en el color del pelatge que observem en la rata llebre sud-africana (Pedetes capensis), un rosegador nocturn que presenta un pelatge de color torrat molt atraient sota llum blanca, mentre que amb llum ultraviolada, el seu pèl reverbera amb un color vermell rosat brillant a causa de la biofluorescència. Se sap que aquesta biofluorescència es deu a l’acumulació de porfirines fluorescents en la fibra del pèl, però no se sap encara per quina raó hi ha animals vertebrats que presenten biofluorescència (com ara l’ornitorrinc i alguns marsupials) i altres, no. 

Olson

Imatge extreta d’Olson et al. 2021, doi: 10.1038/s41598-021-83588-0

Ara bé, una de les imatges més sorprenents és la que us adjunto a continuació. He d’admetre que penso que estem davant d’un tastet del futur. Aquests centenars de tubs connectats a través dels quals hi passen fluids, són un gran bioreactor de microalgues, les quals produeixen el pigment biològic vermell astaxantina, que es consumeix com a antioxidant (suplement alimentari). Aquests laboratoris, pertanyents a una empresa d’Islàndia, utilitzen energia geotermal (Islàndia n’està ben sortida) i estan dissenyats de manera que l’energia lumínica que necessiten les algues també està totalment optimitzada. Si mai anem a l’espai exterior, aquests seran els nostres conreus, microalgues, vivint en suspensió dins de tubs, per a una producció ultraeficient en un espai reduït dels compostos que necessitarem per a alimentar-nos.

Water

Fotografia de Simone Tramonte/WaterBear i CIWEM

També em sembla increïble un vídeo de la NASA que mostra què succeiria si dos forats negres supermassius es troben en l’espai. Els càlculs necessaris per a la simulació que hi trobareu s’han fet per supercomputació. Fixeu-vos en els raigs de llum (blaus i vermells) que emeten els gasos incandescents que envolten cada forat negre i com aquesta llum es distorsiona quan s’aproximen els forats negres.

I com a última recomanació d’aquesta selecció, us recomano que doneu una ullada al vaixell britànic SS Thistlegorm, que va ser bombardejat i enfonsat a la Segona Guerra Mundial al Mar Roig, i està sent progressivament envaït per formacions coral·lines. El seu casc aviat formarà part dels esculls coral·lins. Aquesta imatge impressionant és un muntatge de 15.005 fotografies submarines, ajuntades gràcies a dades GPS, bé val el premi de la RPS (The Royal Photographic Society) que ha guanyat el seu autor, Simon Brown.

 

Vaixell

Per poder gaudir del detall sublim d’aquesta imatge, amb què es poden distingir alguns dels elements del vaixell, heu de visitar aquesta magnífica pàgina web, on trobareu tot el recull d’imatges que us he dit, els enllaços a les notícies originals i moltes imatges més!

Quina manera més científicament estètica d’iniciar l’any 2022!