"Els primers dies coincidia amb un home a l'ascensor que no coneixia. Em va mirar amunt i avall i va dir-me que no hi havia moltes dones boniques al Parlament Europeu, i com que era nova hauria d'agafar l'oportunitat de 'tastar els seus pancakes'" o "aquella vegada que em van dir que era massa guapa per treballar a l'Eurocambra". Així comencen algunes de les entrades del blog "MetooEP" que han obert un grup de treballadores de l'Eurocambra. La web recull testimonis anònims d'assetjament sexual i agressions dins el mateix Parlament Europeu.

L’objectiu de la iniciativa és “donar suport a les víctimes i encoratjar-les a parlar i compartir les seves històries”, han explicat les treballadores a través d'un comunicat. Les impulsores afirmen ser un moviment de dones que “treballen per a diferents grups polítics al Parlament Europeu”.

"Els posts són anònims. Cap nom serà publicat. La confidencialitat serà l'èxit del blog", ha exposat Anni Saga Hirvelä, una de les impulsores, en una roda de premsa. "Qualsevol pot ser una víctima d'abús sexual i/o d'agressions. Homes i dones han estat víctimes i és el nostre deure aixecar la nostra veu per ells", ha afegit Alfiaz Vaiya. "El Parlament Europeu hauria de ser un exemple i complir amb els valors d'igualtat i no acceptar cap impunitat", ha exigit Amelia M. Lobo.

"Mesures concretes"

Durant el mes de març ja es van organitzar en una primera primera protesta contra “la implementació lenta i inadequada de les mesures proposades per combatre l'assetjament sexual” a la cambra europea. "El mes de març va ser un referent per al nostre moviment", ha explicat Arantxa Calvera, també davant els mitjans. "Va ser la primera vegada que el Parlament Europeu els treballadors van demostrar espontàniament els seus drets, vam ser 600. També vam demanar signatures i en una setmana, 1.000 persones van signar la nostra petició".

El grup exigeix als responsables de l’Eurocambra “mesures concretes” per combatre l’assetjament i l’abús sexual al seu lloc de treball.

Per aconseguir-ho, demanen “una avaluació externa” dels dos comitès formats per eurodiputats que estudien els casos d’assetjament, formació pel personal, inclosos eurodiputats i “una finestreta única” on presentar queixes.