Un ritme frenètic, una guerra d’emocions i relacions que van i venen. I enmig de tot això, què podem fer per sentir-nos millor? El Chōwa és un concepte japonès que engloba en el seu interior una filosofia mil·lenària que té com a idea principal la recerca de l’equilibri, tant en la nostra vida personal com en les relacions que tenim amb la resta de món. Tot per atreure la pau i l’harmonia i fer desaparèixer l’estrès i les preocupacions. Això és precisament el que proposa Akemi Tanaka en el seu el llibre Chōwa.

En el llibre, l’autora guia als lectors a la pràctica d’aquest concepte en diferents àmbits de la vida: a casa, en la família, l’economia, el vestuari, les amistats, les parelles, les relacions amb desconeguts, l’educació personal i escolar, les emocions, la feina i fins i tot el menjar.

Tanaka exemplifica i enllaça tots aquests aprenentatges amb anècdotes personals i històries que revelen l’essència de la cultura japonesa: com pensen, com viuen i què senten els habitants del país. Tot plegat, amb el permís de l’anime, el manga, el ramen i els niguiris de salmó.

niguiri salmó unsplash

Niguiri de salmó / Unsplash

L’autora guia a través de cada capítol fins a la recerca i pràctica de l’equilibri per aprendre a viure el present i a valorar el que realment és important a les nostres vides. D’aquesta manera, intenta lluitar contra les preocupacions que moltes vegades no podem evitar que embolcalli la nostra ment.

Però, en termes pràctics, què és el Chōwa aplicat a la llar? Doncs ni més ni menys, tal com relata l’autora, es reflecteix en el fet tenir les nostres coses endreçades, i tractar els objectes com si fossin persones perquè aquests tenen esperit i sentiments. També es busca cuidar els objectes perquè d’aquesta manera es pot allargar la seva vida útil.

Pel que fa l’àmbit familiar, es basa en aprendre a respectar els altres i les seves opinions, admetre quan estem equivocats i tenir clar quin és el nostre rol en família. Hem de tolerar i respectar els torns de paraula, els silencis i l’espai que els membres de la família necessiten. Així, des del punt de vista econòmic és important tenir en compte el balanç entre ingressos i despeses per estalviar i poder adquirir allò que realment ens importa o ens fa il·lusió. Segons explica, el vestuari també és important per trobar l’equilibri i destaca que cal fer-ho amb harmonia, triant roba confortable.

chowa kitsune books

I en les relacions amb els altres és imprescindible aprendre l’art d’escoltar i parlar menys, i no donar consells massa ràpid i intentar entendre un punt de vista diferent. Pel que fa a les emocions, el Chōwa ens ensenya a no deixar-nos portar per aquestes i controlar-les. Per això, de vegades és útil comportar-nos de manera oposada o escriure-les per no ocasionar problemes ni enfrontaments dels quals ens puguem penedir després.

En el món de l'educació hi ha diferents tipus d'aprenentatge en què la paciència i comprensió són fonamentals, així com la disciplina i el fer tu mateix la feina per aprendre-ho. Per a l'àmbit laboral, és útil conèixer el concepte fonamental japonès kokoro-gamae, que significa tenir la postura mental correcta per poder enfrontar-nos a qualsevol repte o imprevist a la feina amb eficàcia i sense pors. El kokoro-gamae fomenta el treball en equip i les relacions positives entre veterans i aprenents. Els moviments socials com el #WETOO són d'una importància clau per acabar amb l'assetjament sexual a la feina. D'aquesta manera, tal com subratlla l'autora l'el Chōwa també pot millorar la societat.

Qui és Akemi Tanaka?

Akemi Tanaka descendeix d'una família de samurais que van lluitar al costat de el famós guerrer i poeta Ōta Dōkan al segle XV i també fundadora de la de l'ONG Aid for Japan. Recentment ha rebut un premi atorgat pel Govern britànic en reconeixement al seu treball benèfic per ajudar els orfes que es van veure afectats pel tsunami que va patir el país el 2011.