“No sé fins quan aguantarem, hem perdut molts diners fent tanta vaga i si això s’allarga no sabem quants continuarem sortint als carrers”. És el que manifesta la Maria, una professora d’una escola ubicada al carrer Pau Claris de Barcelona. Els mestres i professors, però, es mantenen al carrer. La xifra d’assistents en aquestes mobilitzacions, així com el seguiment de la vaga, va disminuint de mica en mica a mesura que passen els dies i les setmanes. Si la primera manifestació de totes -la del 15 de març que va anar des de Jardinets de Gràcia fins al Departament d’Educació- va comptar amb 22.000 manifestants, la d’avui n’ha comptat amb 6.000. Són sempre dades de la Guàrdia Urbana. I si aquest dimarts el seguiment de la vaga va ser segons la conselleria d’un 9,9%, la d’avui ha estat d’un 8,44%.

 

Cal recordar que, a hores d’ara, les negociacions entre el comitè de vaga i la conselleria estan paralitzades. Les dues parts es van aixecar de la taula a proposta de la mediació del Departament de Treball, en veure que les posicions estaven massa allunyades perquè  s’arribés a un acord. Tal com va avançar ElNacional.cat, el Govern va proposar als sindicats augmentar el nombre de docents a partir del curs que ve, però els representants de mestres i professors van acabar rebutjant-ho. Entenien que era una “misèria” de xifra si es repartia per tot Catalunya i perquè hi havia altres mesures que no s’haguessin aplicat fins al curs 2024-2025. Aquest bloqueig de les negociacions s’ha traduït en una raó més per sortir al carrer per part dels manifestants, però fonts sindicals també admeten a aquest diari que la seva força als carrers -que de mica en mica es va reduint- es tradueix en força negociadora.

Manifestación educación maestros profesores, ambiente, cabecera, pancarta, via laietana, bengala humo - Pau de la Calle

Al carrer, tot i la pluja i el desgast

És important insistir en la idea que aquest dimecres ha estat el cinquè dia que en un sol mes hi havia convocada una vaga i unes manifestacions per protestar contra l’arrossegament de les retallades i la modificació de l’ordre de calendari. Això provoca un desgast en la comunitat educativa, més si algú li suma les vagues i mobilitzacions pel 25% i del 8 de març. I a més, la previsió d’aquest dimecres era de pluja durant tot el matí. Finalment, però, s’ha traduït en només quatre gotes que han caigut durant un recorregut que ha començat a la plaça Universitat i ha acabat a la plaça Sant Jaume, passant per la ronda Universitat, el carrer Balmes, el carrer Pelai, la plaça Catalunya i Urquinaona i la via Laietana. 

 

Més mobilitzacions

Tot indica, a més, que aquest cinquè dia no ha estat l’últim. El comitè de vaga ja ho va anunciar el dia que va explicar que havien patit un “engany històric” per part del Departament de Cambray. S’esperen més dies de mobilitzacions a partir d’ara. Així ho han confirmat diversos portaveus sindicals abans que comencés la mobilització d’avui. “Del Departament depèn que aquesta situació canviï”, manifestava Iolanda Segura d’USTEC, a més de dir que la comunitat pensa mantenir-se al carrer mentre la conselleria “no faci propostes”. De fet, els sindicalistes conserven l’esperança que aquest dijous el Govern presenti alguna solució en la mesa sectorial que hi ha convocada.