Durant els mesos d'estiu és habitual no seguir de manera tan estricta la dieta o fins i tot reduir l'activitat física. La calor, xafogor, vacances, canvi d'hàbits no facilita que seguim una vida ordenada amb els hàbits corresponents. És habitual afegir-hi més aliments ultraprocessats, refrescos i gelats. En aquest sentit, la directora del màster universitari de Nutrició i Salut de la UOC, Anna Bach destaca vuit claus per tenir en compte a l'hora de tornar a la rutina i a una alimentació saludable. 

Punts per cuidar-se menjant

La primera cosa que menciona és la d'apostar per la varietat i densitat nutricional. La piràmide de la dieta mediterrània, segons constata, ajuda a saber quines són les proporcions adequades de cada cosa. A més, cal donar un especial protagonisme a les fruites i verdures. En aquest sentit, també es recomana menjar com menys processats millor. Així, també és cabdal consumir amb moderació i frugalitat, és a dir, controlar la mida de les racions. Precisament, Bach constata que no és aconsellable menjar fins a afartar-se, i que si es menja fora de casa, cal intentar mantenir les proporcions. 

La professora de la UOC, a través d'un comunicat, també destaca que cal mirar les etiquetes dels aliments per sortir de dubtes en cas que hi hagi dos aliments semblants amb la intenció d'optar pel més sa possible. 

Si durant l'estiu s'han fet excessos amb cerveses o còctels, el retorn a la realitat passa també per evitar el consum d'alcohol. En tornar a la rutina, si es vol reduir el pes, aquesta recomanació encara té més importància. 

Per trencar amb la monotonia o les 'poques' ganes de tornar a la rutina, Bach constata que és recomanable donar prioritat a les activitats culinàries. És a dir, utilitzar tècniques culinàries variades i limitant els fregits. També menciona que cal fer servir la sal amb moderació i proposa substituir-la per herbes i espècies.

Menjar coses saludables és igual d'important que compartir els àpats, com a mínim, un cop al dia. Compartir un àpat, conversa i deixar de banda aparells digitals són aspectes beneficiosos per a la salut.

A més, un altre aspecte clau a tenir en compte és el fet de mastegar a poc a poc i centrar-se en el plat que es té davant. 

Tornar a fer exercici

Per altra banda, la directora del màster universitari d'Administració en l'Activitat Física i l'Esport de la UOC, Laura Esquius, destaca que durant les vacances es redueix l'activitat física. Així, recomana exercicis per les persones de perfil sedentari o poc habituades a la pràctica fisicoesportiva. D'aquesta manera, recomana tres modalitats d'exercicis per tal de començar a recuperar la forma: exercici aeròbic per millorar la salut cardiorespiratòria, exercicis de força per millorar el fitness muscular i exercicis de flexibilitat o ioga per relaxar i millorar la mobilitat articular. 

 

 

Imatge principal: una amanida plena de colors / Unsplash