Les mascaretes comencen a ser obligatòries en molts països d'arreu del món. Deixant de banda el punt de vista sanitari i protegir-nos de possibles contagis pel coronavirus, les mascaretes ens tapen una part de la cara i això inclou també diverses expressions facials, fins i tot, per a aquells que se'ls fa difícil expressar les emocions. Fem servir les mascaretes per anar a comprar, quedar amb els amics o per anar a treballar, on el mig somriure d'un "gràcies" queda amagat i la mirada de complicitat, costa més d'interpretar. 

"És un error pensar que les mascaretes ens dificultaran la interacció", explica la psicòloga i professora experta en comunicació de la Universitat Humboldt de Berlín Ursula Hess a la CNN. "Expressem els nostres sentiments de moltes maneres diferents que no depenen de la part inferior de la nostra cara". Així, segons detalla hi ha moviments subtils, com per exemple, el moviment d'una cella o colpejar el puny sobre la taula. Tot plegat també diu molt d'una persona. 

Hess recorda que els somriures no només es poden veure sinó que també es poden escoltar. "Quan la boca canvia de forma, altera la veu". D'aquesta manera, subratlla que la "diferència és clara. Tots poden sentir quan algú somriu per telèfon". L'experta posa èmfasi en el fet que algunes emocions queden plasmades a les nostres cares. "Com es comunica l'esperança?", es pregunta. "Posem una expressió determinada i l'acompanyem amb una veu esperançada, per tant, les veus també poden expressar emocions".

Així, Hess detalla que la majoria de persones són bones per tal de detectar una varietat d'emocions diferents a través dels ulls i la part superior de la cara, de vegades, fins i tot sense adonar-se'n. Per tant, malgrat les mascaretes, no hauríem de deixar de sentir ni interpretar les emocions. A alguns, però, potser els caldrà més pràctica. 

Una mascareta transparent

Potser precisament per aquest motiu, fa uns dies s'anunciava l'aparició d'una mascareta íntegrament transparent. El projecte ja ha entrat en fase de producció, tal com anunciava l'Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL), on s'ha desenvolupat. I tot i que primerament estarà destinada al personal sanitari per millorar la relació entre el personal mèdic i els pacients, qui sap si en un futur proper les veurem pel carrer.

Ara bé, el projecte va començar molt abans de l'inici del coronavirus. La institució acadèmica i d'innovació suïssa treballava des de fa dos anys en aquesta màscara i l'aparició de la Covid ha estat una casualitat. Tot i això, aquesta situació ha fet que la seva utilitat sigui encara més rellevant i el finançament per començar la seva producció hagi estat fàcil d'obtenir.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram