L'Audiència Nacional investiga si l'exbanquer Mario Conde, detingut avui, hauria participat en la creació d'un entramat de societats a l'estranger i a Espanya, amb què presumptament hauria repatriat almenys 13 milions d'euros procedents de la trama de corrupció del 'cas Banesto'. El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 1, Santiago Pedraz, investiga els delictes de blanqueig de capitals i contra la Hisenda pública, tot després d'una operació en què s'han detingut vuit persones, entre les quals hi ha Mario Conde, els seus fills Mario i Alejandra, i el marit d'aquesta. També s'han arrestat Francisco Javier de la Vega, Francisco de Asís Costa, Fernando Guash i Maria Cristina Álvarez Fernández.

L'anomenada 'Operació Fènix', coordinada per Pedraz i la Fiscalia Anticorrupció, també pretén descobrir si les empreses a Espanya estaven a nom de terceres persones. Segons fonts de la investigació, els diners es repatriava des de l'exterior -Suïssa, Regne Unit i Luxemburg- a l'Estat espanyol a través d'ampliacions de capital, ingressos en efectiu i préstecs.

A més, els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de l'Institut Armat estan realitzant des de primera hora del matí diversos registres en domicilis i seus d'empreses familiars, entre ells un habitatge del seu fill al carrer Triana de Madrid, una empresa al carrer Verano de Torrejón de Ardoz i un pazo a A Mezquita (Ourense).

El nou procediment contra Conde va començar el passat 29 de març amb la presentació d'una querella d'Anticorrupció contra l'expresident de Banesto i 13 persones vinculades a aquest. Amb tot, la Guàrdia Civil portava un any i mig observant els moviments de diners de l'exbanquer.

El segon morós d'Espanya

Mario Conde apareix a la llista de contribuents morosos que va publicar el desembre per primera vegada l'Agència Tributària amb un deute de 9,93 milions d'euros, el que el situa en el segon lloc del rànquing de majors deutes amb el fisc. Només té per davant l'empresari Agapito García Sánchez, que acumula un deute de 26,88 milions d'euros.

El precedent: Cas Banesto

Conde ja va ser condemnat a 20 anys de presó pel Tribunal Suprem per l'anomenat 'cas Banesto', un escàndol financer que va esclatar al desembre de 1993 quan el Banc d'Espanya va intervenir l'entitat per un forat patrimonial superior a 2.700 milions d'euros. El novembre del 2005 va sortir de la presó després d'haver complert part de la pena i aconseguir el tercer grau penitenciari. Conde portava des de 1999 blanquejant diners que hauria provingut de les quantitats apropiades i no trobades de l'entitat bancària, de la qual calculen que es va portar al voltant de 900 milions de pessetes (5,4 milions d'euros).

Segons fonts jurídiques, Conde va utilitzar un entramat de societats a l'estranger per repatriar aquests diners, que s'explica per diversos milions d'euros, des de Suïssa i el Regne Unit, un procediment que va iniciar el 1999. La seva manera d'operar era anar transferint poc a poc diferents quantitats, que variaven en funció a les despeses personals que volia emprendre, a societats creades a Espanya a través de testaferros. Les societats a Espanya estaven a nom de terceres persones i els diners es portava a través de préstecs, ampliacions de capital i ingressos en efectiu.

Els investigadors sospiten que Conde es va apropiar en el seu moment de 900 milions de pessetes, encara que aquesta quantitat va anar augmentant amb els anys gràcies a les plusvàlues que li generaven els diners amb les inversions que realitzava.

Catalá, ambigu

El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, s'ha limitat a valorar i expressar el seu "màxim respecte" a l'actuació de les forces i els cossos de Seguretat de l'Estat. "Si s'ha produït aquesta actuació és perquè darrere hi ha fonament", ha indicat després de conèixer la detenció.