Un cap de setmana més, els manters han sortit al carrer. S'han manifestat a Canaletes. Ja fa setmanes que es concentren reivindicant una solució per a les seves parades il·legals de venda de tot tipus d'objectes. El Sindicat Popular de Venedors Ambulant diu que se senten "reprimits" per l'Ajuntament de Barcelona perquè, segons ells, les polítiques neoliberals i els lobbies marquen les polítiques del Govern municipal. En la concentració d'aquest cap de setmana, organitzada per aquest mateix sindicat i l'Espai de l'Immigrant del Raval, el col·lectiu de veïns Tras la Manta i el centre per la defensa dels drets humans Irídia, entre d'altres; hi han assistit la diputada de la CUP al Parlament Mireia Vehí i els regidors de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona María José Lecha, Maria Rovira i Josep Garganté.

Els representants dels manters, subratllen que la "repressió policial" sempre ha estat la llei de la ciutat, i han demanat no criminalitzar la pobresa. "La nostra lluita no és només per a nosaltres, sinó per a tots els pobres que viuen al carrer", han assegurat, i han alertat que les conclusions de la Taula d'Abordatge de la Venda Ambulant Irregular al Carrer que es van presentar aquest dimecres no aporten solucions suficients. A la concentració s'han exhibit pancartes amb consignes com: "Volen enterrar-nos però no saben que som llavor" i "La immigració no existeix en les persones, sinó en les lleis".

L'avís de la policia

El director general dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, avisa que les concentracions de manters al final de la Rambla que tenen lloc des de fa alguns diumenges constitueixen una "activitat delinqüencial emparada en concentracions no comunicades" i ha avisat que "la resposta serà l'aixecament d'actes i l'aplicació del règim sancionador" contra els promotors d'aquesta iniciativa. Tant els Mossos com la Guàrdia Urbana de Barcelona poden aixecar aquests actes, que després envien a la Direcció General d'Administració de Seguretat (DGAS) perquè iniciï el procés administratiu que pot acabar amb la sanció. En tot cas, pel que fa al manteniment de l'ordre públic, Batlle ha deixat clar que correspon als Mossos aquesta funció.

Batlle ha puntualitzat aquest divendres que les concentracions de suport als manters que tenen lloc a la Rambla els diumenges no són "només un problema del top manta", sinó de manifestacions no comunicades en què "s'aprofita per instal·lar productes il·legals". El director de la Policia ha insistit que en aquestes concentracions es dóna una "conjunció entre la gent que ven al top manta, les màfies que es dediquen a la distribució i l'emparament que determinades organitzacions els donen". En qualsevol cas, Batlle ha alertat que aixecaran acta contra els responsables d'aquestes organitzacions per no haver estat comunicades i ha demanat "contenció" a "determinats operadors polítics" i al "sector comercial i mediàtic" per deixar treballar la policia.

Investigacions conjuntes contra les xarxes de proveïment i distribució. Els Mossos d'Esquadra es van reunir amb la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) aquest dimecres per analitzar la lluita contra el top manta, una activitat que els "preocupa", segons ha reconegut Batlle. De la trobada, el director de la Policia ha destacat que van acordar incrementar les investigacions conjuntes contra les xarxes de proveïment i distribució del top manta i treballar en la gestió de l'espai públic. Batlle ha afirmat que no renuncien a organitzar més dispositius conjunts, que ha qualificat de "molt exitosos" en el passat i ha posat com a exemple l'operació del passat mes de novembre al Port de Barcelona.

Batlle ha afirmat que amb la Guàrdia Urbana hi ha "un bon nivell de col·laboració" en la lluita contra el top manta i, per la seva banda, el comissionat de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, ha destacat un "clima d'entesa" amb els Mossos. L'Ajuntament de Barcelona vol que els Mossos també aixequin acta contra els manters per venda il·legal, però Interior no recull aquesta demanda. Reitera la "màxima col·laboració". A més, Recasens va assegurar en una entrevista a la cadena SER la setmana passada que la GUB no faria d'"antiavalots", amb referència a les concentracions no comunicades. 

Insatisfets amb el govern municipal

L'ONG SOS Racisme s'ha mostrat "insatisfeta" pels continguts insuficients i la manca de concreció de les conclusions presentades pel president de la Taula de Ciutat per a l'Abordatge de la Venda Ambulant Irregular al Carrer de Barcelona, ​​el regidor republicà Jordi Coronas, sobre els plans d'ocupació de 12 mesos per als venedors de top manta en situació irregular que estiguessin empadronats a la ciutat abans de juliol del 2015. Ha criticat la falta de concreció en les conclusions de les dues primeres reunions de la taula en relació a la criminalització mediàtica i social del col·lectiu de venedors; la "pressió policial" que pateixen per part de la Guàrdia Urbana, i la manca d'alternatives en relació a la situació administrativa irregular d'una part important d'aquest col·lectiu, ha informat l'ONG en un comunicat. 

També ha mostrat la seva disconformitat sobre el funcionament de la taula, i ha assegurat que dues reunions "no són suficients" per poder avançar cap a solucions reals i que els resultats presentats aquesta setmana no permeten abordar el tema de la venda ambulant en tota la seva complexitat i contra la criminalització del col·lectiu del venedor. SOS Racisme ha insistit que l'Ajuntament de Barcelona va convocar de manera "unilateral" la roda de premsa en què va presentar unes conclusions de la taula que, segons ells, no havien compartit, discutit ni validat amb la resta de membres de la mateixa. En aquest sentit, ha instat el Govern municipal a complir amb la seva responsabilitat i a donar una resposta a un problema que afecta una part dels veïns de la ciutat.