L'activisme prodrets humans i antiracista s'ha manifestat aquest dissabte, Dia Internacional contra els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), per denunciar l'existència i condicions d'aquests. Alerten que són espais de "no-dret, sota una suposada legalitat formal" la qual amaga el seu caràcter "d'estructura racista i violenta per part de l'Estat". 144 adhesions col·lectives i 400 personals s'han adherit al manifest.

200 de persones s'ha concentrat dissabte tarda davant del CIE de la Zona Franca. Una manifestació que arriba després que aquesta setmana es conegués la denúncia d'un nou cas d'abusos policials al centre, a través d'una gravació en vídeo que va saltar als mitjans. A les imatges es veu com un jove de 27 anys amb una crisi d'ansietat, que el va dur a intentar autolesionar-se, és reduït per set agents amb un escut que el lliguen i li tapen la cara amb un casc. L'home, que ha estat deportat a Algèria, va passar tres hores en aquestes condicions.

"En aquest CIE no ens deixen visitar els interns, no sabem què dimonis està passant aquí dins, si hi està havent una vaga de fam o una situació de maltractament", ha lamentat Mercè Duch de Tanquem els CIE. Des del 2013 la Fundació Migra Studium havia fet visites al CIE de la Zona Franca. Des que el centre va reprendre la seva activitat ara fa nou mesos encara no han pogut tornar a entrar, segons ha lamentat l'advocat Josetxo Ordóñez, "per una manca de resposta dels jutjats de control del CIE".

 "Sobren raons per tancar el CIE i revertir la violència institucional", ha denunciat Duch, i ha posat en relleu que considera que enguany hi ha "una molt greu involució dels drets dins la política migratòria. Per la seva banda, Aziz Faye, portaveu del Sindicat Manter de Barcelona, considera "vergonyós" que els europeus puguin viatjar lliurement i els africans acabin als CIE. Ha afegit que "moltes persones han perdut la vida en aquests centres per la negligència dels directors, els policies i en definitiva de l'Estat".
 

6 casos de maltractament el 2020

Aquest cas se suma als 6 casos de maltractament denunciats el 2020 durant els 6 mesos que ha estat obert el CIE, a més de les denúncies per confinaments "en condicions deplorables". Així mateix, alerten que des de la reobertura del centre de la Zona Franca que es va produir a l'octubre, els residents no poden rebre ni visites de familiars ni d'associacions d'ajuda.

"El replegament de l'estat-nació arran de la pandèmia ha suposat una recrudescència de les batudes racistes. L'estat d'excepció implantat per la Covid-19 ha servit com a pretext per legitimar les il·legalitats de l'Estat, així com per promoure i justificar restriccions dels drets humans que instauren i normalitzen el racisme i la violència institucional com a procediment protocol·lari", asseguren al manifest per convocar la concentració.

Les entitats convocants exigeixen el tancament de tots aquests centres i la regularització de les persones migrades i refugiades a l'Estat espanyol. També el final de les deportacions massives, fent especial atenció al "tractament vergonyós als menors a Ceuta, que ha amuntegat al voltant de 500 nens en naus industrials, i que ha deixat en situació de carrer un altre bon nombre de menors, que es troben amagats pel temor a ser deportats".

 

 

Imatge principal, concentració davant el CIE de la Zona Franca / ACN