El passat 14 de gener hi va haver una explosió a la petroquímica IQOXE i, segons les principals associacions de veïns, es va viure una situació de "caos total" i "manca de coordinació". El problema, però, és que segons les associacions de veïns de Bonavista, Llevant i la Federació d'Associació de Veïns de Tarragona (FAVT) encara hi ha malestar entre els ciutadans perquè desconeixen com han d'actuar en el cas que hi hagi una altra explosió, segons han explicat en una compareixença davant la comissió d'estudi de la seguretat del sector de la petroquímica al Parlament. 

En aquest sentit, han indicat que se senten desemparats alhora que han remarcat la importància de recuperar els Plans especials d'emergència exterior del sector químic (Plaseqcat) per gestionar emergències en el territori. Per tot això, aquest dimarts han reclamat davant del Parlament més seguretat, informació i transparència en la gestió de possibles accidents en la petroquímica. 

Manifestació veïns Iqoxe Tarragona / ACN

Els veïns del barri de Bonavista es manifesten l'endemà de l'explosió d'IQOXE per reclamar més mesures de seguretat / ACN

Percepció de risc

 Loli Gutiérrez, presidenta de l'Associació de Veïns de Bonavista, ha assenyalat que l'explosió al reactor d'IQOXE va suposar "un gir de 180 graus" en la percepció del risc de viure vora el polígon petroquímic. "Ha marcat un abans i un després, i la pluja de metralla ha avivat la sensació de perill", ha apuntat. A més, ha criticat el "fracàs" del Plaseqcat i la manca "d'eficàcia i de resposta" de Protecció Civil "en el tram d'una hora entre l'explosió i les primeres notificacions oficials". En aquest sentit, ha relatat que ella mateixa va estar avisant els veïns perquè es confinessin, ja que les sirenes no van sonar.  "Només sonen per a fer proves", ha lamentat Gutiérrez, en unes declaracions que recull l'ACN.

Dels 200 afectats per l'explosió, 180 són veïns de Bonavista. Per això, Gutiérrez ha remarcat que cal implementar nous sistemes d'alerta com els missatges de text o de veu als mòbils, però també altres sistemes que arribin a les persones grans perquè puguin assabentar-se del perill. A més, ha recordat que vuit mesos després encara hi havia una quinzena de famílies pendents que els reparessin alguns desperfectes ocasionats per la deflagració.

Ara bé, Gemma Fusté, presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de l'Àrea de Llevant, ha alertat que el dia de l'explosió, encara que haguessin sonat les sirenes, la ciutadania tampoc no hauria sabut què fer.

"Això potser hagués generat caos i gent fugint amb el cotxe com quan l'atemptat d'Empetrol", ha manifestat. Per això, ha argumentat que cal clarificar la informació i fer-la arribar a tota la ciutadania, establir protocols i culturitzar la ciutadania amb les adversitats de la petroquímica. 

D'altra banda, el representant de la Federació d'Associacions Veïnals de Tarragona (FAVT), Justo Velilla, s'ha mostrat molt crític amb el sector químic, a qui ha acusat de prioritzar la producció a la seguretat, i amb les administracions, a qui ha culpat de la mala gestió de l'incident i d'haver-se "emportat" el Plaseqcat a Barcelona. "El dia d'IQOXE va ser un caos total. Hi havia dubtes sobre si calia confinar-se o no", ha exposat.

A més, Velilla ha constatat que "ningú no ha assumit cap responsabilitat" i que, mentrestant, els veïns se senten "desemparats" i amb "una pèrdua de confiança brutal en la petroquímica" després d'un accident amb tres morts que "no es pot permetre". 

D'altra banda, els grups parlamentaris també han constatat les mancances de coordinació de l'emergència i han coincidit en la necessitat de clarificar els protocols mitjançant el nou Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona, que es troba en fase d'al·legacions.