L'informe final de Mesa de Treball d'Avaluació i Seguiment de l'accident de l'empresa Iqoxe del 14 de gener en La Canonja (Tarragonès), admet que "hi ha determinats aspectes que poden ser millorables" en la gestió de les emergències químiques i recomana actualitzar el marc normatiu en l'àmbit de la seguretat industrial.

El document ha estat presentat aquest dilluns pel president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, en una conferència telemàtica amb diferents agents del Camp de Tarragona, i recull tant les demandes dels actors del territori com les propostes de la Generalitat.

L'informe arriba a la conclusió de què cal millorar aspectes de la gestió de les emergències químiques si bé no disposa de tota la informació perquè encara no ha finalitzat la investigació judicial sobre l'accident i s'ha ampliat el període de secret de sumari.

Mancances

En l'àmbit de la informació i la comunicació, l'informe assegura que l'accident d'Iqoxe "ha evidenciat mancances en els sistemes de comunicació i informació a la població afectada".

Entre les propostes per revertir-lo, recull millorar la informació pública i els canals de comunicació incorporant a les associacions de veïns en el sistema d'avisos, creant un web específic i redefinint la política de missatges 'push' de l'app de Gencat, entre d'altres.

Actualitzar plans emergència

Els diferents departaments del Govern han proposat actualitzar els plans d'emergència a les necessitats actuals -apropant la gestió de les emergències al territori, reforçant el rol dels municipis i revisant els criteris d'activació de sirenes- i incorporar elements de detecció anticipada de les emergències químiques.

També han proposat de demanar a l'Estat l'acceleració del desenvolupament de la directiva de la Unió Europea que estableix el Codi Europeu de les Comunicacions Electròniques, així com impulsar un estudi sobre les solucions existents en l'àmbit dels sistemes d'avís a la població en situacions d'emergència, el quin preveu iniciar-se el segon trimestre d'aquest any.

Seguretat a Iquoxe

En l'àmbit de la seguretat, l'informe proposa que Inspecció de Treball investigui l'accident i la creació d'una comissió de Seguretat i Salut Laboral del complex petroquímic de Tarragona.

També recull incorporar al pla Plaseqta 2020 la funció del grup de control ambiental, millores en la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica i convocar la Taula de Qualitat de l'Aire en el Camp de Tarragona.

En l'àmbit de la salut, proposa dotar de més recursos al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) per valor d'uns 775.000 euros, actualitzar el protocol d'Incident amb múltiples afectats de la Regió Sanitària i de cada dispositiu d'atenció i dels seus integrants, i actualitzar el procediment d'actuació per atendre als afectats.

Quant a la seguretat industrial, proposa l'anàlisi i investigació de l'accident de l'empresa Iqoxe mitjançant la contractació d'"una entitat de reconegut prestigi", el retorn de l'activitat productiva total o parcialment sempre que es garanteixin les condicions de seguretat i la creació d'un grup de Treball d'Accidents Greus, entre d'altres.

Demandes del sector

El sector ha reclamat una gestió de les emergències i presa de decisions més pròxima al territori, una sèrie de mesures per incrementar la seguretat de les empreses i prioritzar l'atenció dels desperfectes causats per l'explosió.

També ha demanat de millorar la coordinació entre tots els actors implicats, ha reclamat el dret dels ciutadans a una bona qualitat ambiental i de l'aire, i ha demanat sistemes d'alarma i avisos d'emergència a la ciutadania.

A més, han reclamat una millora de la comunicació d'emergències i l'elaboració d'un programa formatiu tant per a la ciutadania com per als nens a les escoles.