Una passa més enllà. Loteries de Catalunya ha llançat La Dooble, una nova loteria per ajudar entitats sense ànim de lucre. És a dir, pretén donar suport al teixit associatiu de Catalunya, com associacions esportives, entitats culturals i de caràcter social. Així, vol ser "alternativa catalana" a les participacions que organitzen entitats socials, esportives i culturals amb motiu de la grossa de Nadal. Si ja el 2013 la Generalitat va crear La Grossa de Cap d'Any per fer la competència a la Loteria Nacional, ara ha anat una passa més enllà.

💰 La Dooble 2022: com funciona aquest nou sorteig de Nadal, premis, on comprar bitllets...
 

Amb tot, s'ha organitzat una loteria que es dirigeix específicament a entitats sense ànim de lucre de Catalunya i que s'estrenarà el 20 de desembre, dos dies abans del sorteig Extraordinari de Nadal de Loteries i Apostes de l'Estat. S'ofereix un premi per al jugador individual i una altra per a les entitats que contribueixen a la prosperitat i la cohesió social. Es podran guanyar premis individuals de fins a un milió d'euros i premis col·lectius, per un preu de quatre euros cada bitllet. Els beneficis de la venda es destinaran a finançar programes i actuacions socials.

 

Dos números, dos sortejos

Els bitllets tindran dos números, un de set xifres que opta al premi individual i un de cinc que opta als premis col·lectius. És a dir, que es realitzen dos sortejos, un per cadascun dels números del bitllet. Els jugadors podran comprar els números d'una entitat concreta, ja sigui comprant una participació física venuda directament per l'entitat o als punts de venda de Loteries i a la pàgina web. També ho podran fer a través d'enllaços que les entitats poden compartir i que redirigiran a la web de Loteries. 

Llavors, es faran dos sortejos. En el primer, hi haurà una selecció aleatòria entre tots els números de set xifres dels bitllets que s'hagin venut. D'aquesta manera el primer mai quedarà desert. Pel que fa al segon premi, es faran dues seleccions de nombres aleatoris: el premi de les terminacions i el premi del reintegrament. En el primer se seleccionaran aleatòriament tres números entre 0 i 99 i obtindran premi tots aquells bitllets en què el número de cinc xifres finalitzi en alguna d'aquestes terminacions. El valor del premi es calcula dividint la bossa de premis entre la quantitat de bitllets guanyadors. En el segon cas, se seleccionarà aleatòriament un número entre 0 i 9 i aconseguiran premi tots els bitllets en què el número de cinc xifres finalitzi en aquests dígits. Aquest rebrà un premi de quatre euros.

La meitat de vendes

Les entitats que hi participin rebran un número de cinc xifres que sortirà imprès en totes les participacions que encarregui. Aquest número no s'assignarà a cap altra entitat. Per a cada número hi haurà 8.500 bitllets disponibles, dels quals 8.000 es podran imprimir en participacions i 500 es destinaran a la venda en els terminals o a través de la web de Loteries. Les entitats col·laboradores també opten a premis pel fet de vendre participacions. En concret, una entitat rebrà 30.000 euros, tres 20.000 cadascuna i deu 10.000 cadascuna.

Loteries de Catalunya ha presentat aquest dimecres les característiques d'aquesta nova loteria, que és la "primera associativa del món". El director general de la societat pública, Jaume Torrabadella, ha assegurat que es podran seguir fent participacions de la Grossa de Cap d'Any, malgrat la creació de La Dooble. Si La Grossa va vendre l'any passat bitllets per 25 milions d'euros, Loteries de Catalunya creu que aquest nou sorteig pot generar la meitat de vendes, encara que admet que, en dirigir-se específicament al segment de les participacions, pot afectar també a La Grossa.

Una alternativa catalana

Torrabadella també ha justificat la creació d'aquesta nova loteria en què hi havia "una demanda no coberta en el cas de les participacions catalanes" i ha destacat que La Dooble suposa una "alternativa catalana". "Els donem una alternativa nostra i millorem la gestió de les participacions perquè no sigui un procés pesat", ha afegit. Per la seva banda, la secretària d'Hisenda de la Generalitat, Marta Espasa, ha destacat que aquesta nova loteria "reafirma el compromís social, públic i solidari" de Loteries de Catalunya, i ha recordat que aquest ens destina tots els seus beneficis a programes socials a Catalunya.

En posar al servei de les entitats els recursos de Loteries de Catalunya, l'associació en qüestió no haurà d'habilitar un sistema de cobrament per a quantitats realment petites, sinó que els usuaris interessats podran anar a un punt de venda de Loteries de Catalunya a cobrar aquest import, i si renuncien al premi, aquest s'ingressarà al compte de l'associació de forma automàtica. Aquesta loteria també facilitarà a les associacions el cobrament dels donatius inclosos en el preu de les participacions. Així doncs, cada participació sortirà a la venda per 4 euros, una quantitat a la qual després podran decidir si afegeixen entre 1 i 4 euros més en concepte de donatiu. A més, Loteries de Catalunya ha habilitat un kit d'eines comunicatives perquè cada entitat pugui promocionar amb fotos i cartells el número que ven per a aquest sorteig.