Al final no són les tisores el que guanya el paper, sinó el format digital. I avui en tenim una nova prova, ja que en dos dies desapareixerà un dels documents més emblemàtics a l'estat espanyol. Es tracta del llibre de família, el llibret de tapa tova que acredita el parentesc entre pares i fills. Conserveu bé els vostres, perquè no en veureu molts més.

Concretament, el 30 d'abril el llibre de família desapareixerà definitivament. O, com a mínim, ho farà en format físic, ja que se seguirà expedint en format digital. Això és perquè entrarà en vigor la llei 20/2011 del Registre Civil, aprovada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que especifica que les certificacions del Registre Civil s'expediran només per "mitjans electrònics", excepte en "casos excepcionals".

El text legal es va aprovar fa 10 anys, però és ara, després d'un període de convivència amb la llei que regia el llibre de família fins ara (la qual va entrar en vigor durant el franquisme, l'any 1957), que entrarà a fer-se servir en exclusiva la llei aprovada per l'executiu socialista.

Més de cent anys d'història

D'aquesta manera, diem adeu a un document centenari. De fet, es va començar a fer servir el 1915, gràcies a una llei signada per Alfons XIII. Segons recull el diari ABC, els primers es van repartir setmanes abans que acabés l'any i costaven una pesseta. Després de celebrar-se el matrimoni, el jutge o un delegat el lliuraven als nuvis. Posteriorment, també s'hi anotaven el naixement dels fills i la defunció d'aquests o dels cònjuges. 

Actualment, però, el llibre de família és de franc. Les parelles el reben en casar-se o, en cas de no fer-ho o ser pare o mare solter, després del naixement del primer fill quan se l'inscriu al Registre Civil. S'hi especifiquen les relacions de matrimoni, el règim econòmic dels cònjuges, el naixement dels fills comuns, els fills adoptats conjuntament per tots dos contraents, la defunció dels esposos i la nul·litat, divorci o separació del matrimoni.

A partir del 30, el llibre serà consultable per internet. Cada Registre Civil tindrà, però, l'obligació de comptar amb un full o extracte en el qual figurin les dades personals de la vida de l'individu.

 

Imatge principal, llibre de família