El criminal era una persona solitària. Vivia en una barraca en mig del bosc de Guanta, a Sentmenat (Vallès Occidental) i tenia una estranya fixació amb el zodíac. L'home de 55 anys i nacionalitat romanesa triava el dia que es perpetraria el robatori després de consultar les prediccions de l'horòscop. El lladre s'encarregava de fer el petit forat a la paret per accedir als objectius. La seva experiència com a contorsionista a les Rambles convertia la feina en un bufar i fer ampolles. Només necessitava suport en la vigilància per tal de poder entrar i sortir sense aixecar sospites.

La banda que va conformar aquest ciutadà romanès va aconseguir realitzar amb èxit una vintena de robatoris en establiments de Barcelona abans que la policia els detingués. Els demés integrants del grup eren dos homes de 26 i 46 anys de nacionalitat espanyola i una dona veneçolana de 24 anys. El jutge va decretar l'ingrés a presó dels dos principals membres i va deixar en llibertat amb càrrecs la resta.

L'origen a València

La investigació policial es remunta al passat 14 d'octubre. Els Mossos d'Esquadra es van fer càrrec d'un cas de robatori en un bar del districte de Nou Barris en què els autors hi havien accedit fent un forat des de la porteria de l'edifici contigu. Les indagacions inicials varen permetre identificar el vehicle que hauria utilitzat la banda per fugir del lloc dels fets, un tot terreny de grans dimensions de color vermell. El conductor del cotxe va resultar ser un vell conegut de la policia, amb antecedents per delictes similars el 2016 a València, on sembla ser que es va conformar el grup criminal.

Aquesta informació va permetre els agents constatar que des del passat març s’havien denunciat diversos robatoris amb força amb el mateix modus operandi i que no es tractava d'un cas aïllat. El grup darrere aquestes entrades en locals preparava meticulosament cada cop i seleccionava els objectius després de comprovar si es podia accedir als bars a través de l’escala de l'edifici contigu sense ser descoberts pels veïns. Tenien una especial predilecció per establiments regentats per ciutadans asiàtics i es passaven dies vigilant els propietaris i treballadors per constatar els seus horaris.

Briefing

Un cop determinat l'objectiu, el líder de la banda consultava el zodíac per triar quin dia era més favorable per perpetrar el robatori. Reunia tot el grup a la barraca que havia construït a Sentmenat i els explicava durant varies hores com es duria a terme el cop i quins rol havia d'adoptar cada membre. Arribat el dia, els integrants es desplaçaven fins el lloc utilitzant dos vehicles tot terreny. Un dels criminals aparcava el cotxe a prop del bar i es quedava vigilant el carrer amb un gos per tal de passar desapercebut. Els dos membres més joves entraven a l'edifici i vigilaven a l'escala per alertar de la presència d'algun veí. 

Mentre la resta vigilava els accessos, l'home romanès s'amagava al quartet de la llum o inclús en el petit habitacle sota l'ascensor i començava a obrir el forat a través del qual accedirien al local. Les seves habilitats de contorsionisme li permetien mantenir-se en postures complicades durant les hores que podia tardar en realitzar l'obertura, per la que utilitzava eines sofisticades. El procés era lent per tal de no alertar ni els veïns ni els treballadors del local. Quan el forat era prou gran, el lladre entrava a l'establiment i s'apropiava dels diners de la caixa registradora i les màquines de tabac i també s'emportava aparells tecnològics de tota mena.

Donatius

Segons ha explicat el cap d'investigació dels Mossos d'Esquadra a Nou Barris, s'estima que els lladres haurien pogut fer-se amb una quantitat substancialment superior als 100.000 euros. El Jutge Instructor que porta el cas va autoritzar dues entrades en domicilis. La primera va ser a la barraca del bosc a Sentmenat, on residia l'home romanès. Durant el registre, els agents van trobar un dietari on el lladre anotava detalls dels robatoris realitzats, juntament amb mapes i altres característiques dels locals violentats. També es van trobar rebuts que indicaven que una petita part dels guanys de la banda havia estat invertida en donacions a ONGs com Acnur o la Creu Roja.

L'altre registre es va produir a Castellar del Vallès on es va poder detenir l’altre responsable del grup i on els agents van localitzar el gos que acompanyava sempre al grup.