El president d'Aragó, Javier Lambán, ha advertit aquest dissabte que, o s'articula una candidatura en condicions d'igualtat entre Catalunya i Aragó, o no hi haurà candidatura conjunta als Jocs Olímpics d'Hivern. A través d'un missatge al seu Twitter, Lambán ha deixat clara la seva contrarietat per les declaracions que ha fet aquest dissabte la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, en referència a la candidatura dels Pirineus per organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern 2030. “Amb la proposta de Laura Vilagrà són impossibles els Jocs d’Hivern de 2030. O anem de la mà, en igualtat, el govern d’Aragó i la Generalitat de Catalunya liderats pel Comitè Olímpic Espanyol, o no hi haurà candidatura”, ha advertit. 

Captura tuit Javier Lambán

"Sumar altres territoris"

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha admès que "ens sentim més còmodes amb una candidatura de Pirineus catalans". Així s'ha manifestat la consellera sobre la possibilitat que, pel poder de decisió del Comitè Olímpic Espanyol (COE), una futura candidatura dels Pirineus catalans als Jocs Olímpics d'Hivern hagi d'incloure la marca Espanya. Si fos així, la candidatura no es podria presentar tal com pretén la Generalitat, és a dir, amb el registre Pirineus-Barcelona 2030. "Sempre hem explicat que el potencial del Pirineu català i Barcelona és molt gran. La nostra candidatura es pot sumar a altres territoris per desenvolupar pràctiques esportives que al Pirineu català no es poden fer amb facilitat. Però, inicialment, la proposta va sortir del nostre territori", ha afirmat la consellera de Presidència en una entrevista a RAC1

Vilagrà ha assegurat aquest matí que el govern està obert a “sumar” altres territoris a la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern, això no obstant, ha remarcat que Catalunya és la que té “el pes i la marca de país esportiu” i el govern ho vol posar en valor. Segons ha manifestat la consellera això “no ha d’ofendre ningú, ans al contrari”. "Tant de bo ho reconduïm" ha afirmat el president aragonès després d'aquesta postura expressada per Vilagrà de relegar a un segon pla la presència d'Aragó en la candidatura olímpica. 

Candidatura en "peus d'igualtat"

Tot i això, des d'Aragó es manté que aquesta candidatura ha de ser "en peus d'igualtat", com ha defensat en nombroses ocasions el president d'aragonès. Lambán ha explicat que la setmana vinent es reunirà amb el president Pere Aragonès i amb el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, per parlar de la candidatura conjunta. La Generalitat ha anunciat que consultarà de forma vinculant la ciutadania de la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran per saber si creuen convenient o no presentar candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern. 

El 74,6% dels ciutadans de l'Alt Pirineu i Aran creu que la celebració d'uns Jocs Olímpics d'Hivern seria beneficiós per al Pirineu. En canvi, el 20,7% és del parer contrari, segons una enquesta del Govern. Segons el mateix estudi d'opinió, el 73,3% del conjunt de la societat catalana també veu positiu per al territori la proposta de fer uns JJOO al 2030, i el 68,1% considera que beneficiaria tot el país. Entre els aspectes que més es valoren, destaca la millora de les infraestructures, la promoció i internacionalització i la creació d'ocupació.