Un jutjat de Barcelona ha sentenciat que l’ajuntament de la ciutat no té competències per oferir el servei de dentista a preu rebaixat, i dona la raó al Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), que havia denunciat la iniciativa perquè se solapa amb les competències de la Generalitat. La sentència no és ferma, i el consistori ja ha anunciat que la recorrerà.

La sentència declara nul l'acord aprovat en el plenari municipal el 29 de març del 2019 pel qual es creava el servei municipal d'odontologia, un servei que es prestaria en una clínica gestionada per Barcelona Serveis Municipals, societat amb capital íntegrament del consistori.

 

 

Les bases de la sentència

El jutjat contenciós-administratiu número 7 ha recordat la impossibilitat que dues administracions públiques puguin prestar el mateix servei simultàniament, tant per motius de sostenibilitat financera com per les confusions que es poden crear en els usuaris. 

Tot i tenir l'acord aprovat, la clínica dental municipal no es va posar en marxa perquè el Col·legi d'Odontòlegs va denunciar l'acord i la mateixa magistrada va decidir suspendre’l cautelarment. El TSJC després va aixecar la suspensió i l'Ajuntament va seguir treballant amb l’objectiu d’obrir-lo el 2022.

Malgrat aixó, l'Ajuntament va implantar un servei d'odontologia gratuït dirigit a persones vulnerables que eren derivades dels serveis socials municipals. Aquesta iniciativa segueix en marxa i ja ha obert dos centres, a Viladomat i a Torre Baró. Però, a més, va voler impulsar una iniciativa més ambiciosa que culminés amb la creació d'una clínica dental pública que oferís preus un 40% més barats que en els centres privats i atengués al 12% dels barcelonins que no van al dentista per motius econòmics.

Els odontòlegs ho consideren “enganyós”

El Col·legi d'Odontòlegs, però, va manifestar la seva total disconformitat amb aquella proposta i considerava que l'anunci de preus més barats "era enganyós" ja que no hi ha un llistat oficial de tarifes sobre els tractaments odontològics i, per tant, no es pot oferir preus més barats sinó hi ha amb què comparar-los.

Per la seva banda, l'Ajuntament va argumentar en el procediment judicial que "està facultat per exercir el servei odontològic” i al·ludia a la Carta Municipal de Barcelona que preveu que el consistori pugui “promoure tota classe d'activitats i prestar serveis de caràcter públic o exercir la iniciativa econòmica".

La jutgessa, però, respon que això només pot fer-ho "sempre que gaudeixi de la competència en qüestió" i retreu que en cas contrari s'atribuiria "un poder exorbitant a l'administració local en detriment de la iniciativa privada".

L’Ajuntament tirarà pel dret

La regidora de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, explica que com que la decisió del jutjat no és ferma "no invalida en cap cas" que el dentista municipal tiri endavant. De fet, assenyala que el consistori està enllestint els treballs d'obertura i confia que el TSJC emeti una sentència favorable després del recurs presentat per l'Ajuntament. "Per a l'Ajuntament, la salut bucodental ha estat des del primer dia una prioritat, no volem una salut bucodental de segona", afegeix la regidora, que recorda que més del 12% dels barcelonins no van mai al dentista per una qüestió financera.

La sentència, però, no afecta altres iniciatives per la salut bucodental que l'Ajuntament ha impulsat en els darrers anys, com les dues clíniques municipals per a persones sense recursos. Des que aquest servei va entrar en funcionament el 2018, han atès 2.080 veïns i han realitzat més de 15.000 visites. A més, Barcelona té acords amb l’Associació Empresarial de Centres d’Assistència Dental i un centenar s'han adherit a un conveni per oferir descomptes del 35% a persones sense recursos que disposin de la Targeta Rosa o de la Targeta Barcelona Solidària. En paral·lel, també va instal·lar una consulta odontològica solidària amb el suport de Sant Joan de Déu per atendre nens vulnerables.

Foto principal: l’ajuntament de Barcelona no té competències per oferir el servei de dentista a preu rebaixat / Pixabay