Barcelona disposarà d'un servei de dentista municipal amb preus socials. Aquesta iniciativa, propulsada per de l'ajuntament de Barcelona, no agrada al Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), que aquest migdia ha publicat un comunicat en total desacord a l'actuació que vol emprendre. 

El COEC denuncia que l’Ajuntament de Barcelona no hagi hagut interacció entre els dos organismes. Tal com expliquen en el text, han trobat a faltar "la interlocució amb els agents implicats" abans d’elaborar i fer pública una iniciativa d’aquesta naturalesa, que vol oferir "el primer dentista municipal de l'Estat amb preus fins el 40% inferiors als actuals". En aquest sentit, el COEC lamenta que "no hagi pogut col·laborar", "donar la seva opinió del sector", o valorar la que sembla una iniciativa que "s'està elaborant des de fa mesos", puntualitza. 

Per altra banda, el Col·legi considera que en la redacció del projecte de l'ajuntament hi ha "aspectes que posen en dubte el rigor, eficàcia i idoneïtat del projecte". En posen un exemple: incloure entre els tractaments les extraccions dentals "quan és una prestació coberta pel sistema sanitari públic, i cobrar per elles". argumenten els odontòlegs. 

Impossibilitat de rebaixa econòmica

Un dels aspectes més atractius de la proposta de Colau és el baix cost de les intervencions bucals. Les tarifes oscil·larien entre els 55 euros d'una obturació (càries), els 160 d'una endodòncia i els 30 d'una higiene. Són els tres procediments més habituals i els preus serien un 13% inferiors als de mercat en les obturacions, un 30% en les endodòncies i un 43% en les higienes, si es compara amb un estudi fet per FACUA. 

Els odontòlegs neguen que aquest abaratiment del cost sigui possible i alerten que "podem estar davant d’un altre cas de publicitat enganyosa". "No és cert que es pugui afirmar que la proposta de clínica municipal ofereixi preus un 40% més econòmics", expressen, i al mateix temps dubten que es pugui arribar a atendre a 36.000 pacients anuals, com apunta l'ajuntament. 

Més odontologia a la sanitat pública

En el text, el Col·legi insisteix en ampliar la cobertura dels serveis odontològics en el sistema públic de salut. En aquest sentit recorda que el COEC "ha estat i és sensible a les dificultats creixents de determinades persones per accedir a serveis odontològics" i, com a resposta, va crear l’any 2016, Clínica Solidària en col·laboració amb la Creu Roja, un servei per a persones amb risc d’exclusió social. 

Els professionals sanitaris conclouen que enlloc d'apostar per nous "models empresarials", l’Ajuntament hauria "d'ampliar les prestacions públiques en salut bucodental" i promulgar "polítiques de prevenció i educació sanitària". 

El COEC fa saber finalment, en el seu comunicat, que la única noticia al respecte l’han coneguda en una reunió que, a urgent petició de l’Ajuntament, es va celebrar el passat dimarts 8 de gener, on ens van anunciar línies generals, sense concreció de detalls ni entrega de cap document.