Barcelona disposarà d'un servei de dentista municipal amb preus socials. L'alcaldesa Ada Colau ha anunciat avui que s'han iniciat els tràmits per posar en marxa aquest servei, únic a l'Estat espanyol, que pretén afavorir l'accés al dentista "al conjunt de la ciutadania, especialment a les classes socials més desfavorides". La cartera de serveis inclouria extraccions, periodòncies, higienes dentals, obturacions, endodòncies, pròtesis remobibles i fixes, fèrules, implants i ortodòncies.

La comissió de govern de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat la creació del primer dentista municipal de l'Estat, que oferirà preus entre un 13 i un 43% més barats que els de mercat, ja que no buscarà beneficis. La previsió és que el servei estigui en marxa a finals del 2019 i pugui atendre en un termini de dos anys unes 36.000 persones. S'ocuparà del servei l'empresa municipal BSM. Inicialment serà un dentista obert a la ciutadania, però en sis mesos s'avaluarà si s'ha aconseguit arribar al 12% dels barcelonins que no va al dentista perquè no s'ho pot pagar però que no entra en el perfil de població vulnerable. L'alcaldessa, Ada Colau, ha aprofitat per remarcar que si Barcelona pot posar en marxa aquest servei, la Generalitat, "amb més recursos i competències", també ho podria fer.

Segons una enquesta municipal, el 12% dels barcelonins no va al dentista perquè no s'ho pot permetre, però tampoc entra en la categoria de persona vulnerable que s'adreça a serveis socials. De fet, l'Ajuntament ja va crear un servei gratuït d'odontologia dirigit a aquest col·lectiu. En els primers mesos ja ha atès 220 persones.

Nega competència deslleial

L'objectiu d'aquest nou servei de dentista és dirigir-se a aquest públic que no es pot permetre el dentista. Tot i que estarà obert inicialment a tota la ciutadania, quan porti sis mesos de funcionament s'avaluarà si s'ha aconseguit arribar a aquest perfil de ciutadà. Si no és així s'estudiarà un mètode d'accés diferent, com per exemple una tarifació social. El govern municipal nega que estigui fent competència deslleial, perquè s'adreçarà a una cota de mercat petita que ara mateix no està accedint a l'odontòleg.

Colau ha argumentat que la salut bucodental no és només una qüestió de salut física, sinó també emocional i psicològica. "Moltes persones amb dificultats econòmiques sacrifiquen el dentista i això acaba repercutint en l'autoestima i acaba sent un problema per trobar feina, per exemple", ha apuntat.

Un operador municipal s'ocuparà de prestar aquest servei, garantint sempre les bones condicions laborals dels treballadors i la qualitat dels materials. Al darrere hi haurà l'empresa BSM. Inicialment es posarà un marxa un centre amb vuit butaques, quatre odontòlegs, nou auxiliars i tres higienistes. Tindria una ocupació del 80% de l'horari laborable i podria atendre unes 18.000 persones. En un segon any s'obriria un altre centre. 

Les tarifes que garantirien la sostenibilitat de l'activitat oscil·larien entre els 55 euros d'una obturació (càries), els 160 d'una endodòncia i els 30 d'una higiene. Són els tres procediments més habituals i representen el 60% de les sessions en qualsevol clínica dental". Els preus serien un 13% inferiors als de mercat en les obturacions, un 30% en les endodòncies i un 43% en les higienes, si es compara amb un estudi fet per FACUA. 

La mesura es portarà a aprovació inicial en la comissió de Drets Socials del proper dimarts, amb la intenció d'aprovar-la finalment al març. Els grups no han vist malament la iniciativa, segons el govern, ni tampoc el Col·legi d'Odontòlegs.

La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que també ha traslladat la mesura al Departament de Salut, deixant clar que l'objectiu és "pressionar perquè els serveis odontològics entrin en la cartera de serveis públics".