L'Audiència de Barcelona ha estimat parcialment el recurs d'Oriol Junqueras i ha establert que la jutgessa de Manresa sí que és competent per investigar la querella de l'exvicepresident contra el Tribunal Suprem pel missatge en què s'avisava les juntes de tractament de conseqüències penals si s'avalava que els presos independentistes passessin la quarantena a casa.

La magistrada de Manresa va argumentar que ella no era competent i que la causa corresponia al Suprem, però l'Audiència argumenta que els fets de la querella s'atribueixen genèricament a l'alt tribunal, però no a cap magistrat. És per això que li ordena que estudiï si admet o no a tràmit el cas.

La resolució

"Si la querella presentada tingués com a conseqüència provocar la incoació d'un procés dirigit contra algun magistrat del Suprem, la competència per instruir aquest procés correspondria al Suprem", apunta l'Audiència, que subratlla que no es pot atribuir el missatge a cap magistrat sense investigar-ho primer, perquè la informació hauria pogut venir d'altres persones del tribunal, com lletrats o secretaris.

Al seu parer, "és molt prematur estimar que hi ha indicis que algun magistrat pogués ser l'autor últim dels fets que són objecte de la querella". Si de les diligències en resulten indicis contra algun magistrat, serà el moment d'inhibir-se, continua l'Audiència, que insta la jutgessa a estudiar si admet a tràmit o no la querella.

De fet, Junqueras havia demanat en el seu recurs que s'acordés l'admissió a tràmit, però l'Audiència argumenta que això ho ha de decidir la jutgessa de Manresa, perquè no s'hi ha pronunciat encara.

Les pressions del Suprem

El Tribunal Suprem va voler marcar els responsables de les presons catalanes on hi ha els presos polítics quan havien de decidir si els permetia passar el confinament pel coronavirus a casa.

En un whatsapp enviat als periodistes, el Suprem deia que "en el cas que la junta de tractament de les presons on es troben els presos de la causa del procés n'acordi l'excarceració per complir el confinament en els seus respectius domicilis, el Tribunal Suprem es dirigirà a cada una d'aquestes juntes de règim general i al director dels centres respectius perquè al més aviat possible expliquin el fonament jurídic que justifica aquesta decisió".

A més demanava identificar "de forma nominal els funcionaris que han donat suport a aquest acord". Segons el Tribunal Suprem, "això s'emmarcaria en l'exigència de responsabilitats penals per la possible comissió d'un delicte de prevaricació".

Mentrestant, Ester Capella apuntava que calia que hi hagués "menys gent" a les presons en el context pel coronavirus i per a això demanava a les direccions dels centres penitenciaris que "analitzin bé el que permet la llei".

L'autoritat competent per decidir els permisos és el jutge de vigilància penitenciària. Però la mesura es pot recórrer. I en aquest cas, la decisió saltaria al Tribunal Suprem, que ja es va anticipar abans que ningú prengués cap decisió per advertir que deixar als presos polítics passar el confinament a casa podria ser un delicte de prevaricació.