El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) s'ha dirigit al jutjat encarregat d'executar la sentència de devolució de les pintures de Sixena per informar de la seva voluntat de complir amb el mandat, però també de la necessitat d'emprendre un llarg procés que garanteixi la seva conservació, d'acord amb el que estableix la Llei de Patrimoni espanyol. En l'escrit, al qual ha tingut accés EFE, el MNAC informa que es troba en disposició de fer la devolució immediata de les pintures profanes de la sala de la reina de Sixena, ja que, el procés no presenta dificultats tècniques, però insisteix en el fet que la fragilitat de les pintures de la sala capitular planteja nombroses dificultats tècniques que retardaran durant mesos el seu trasllat.
En l'escrit, el director del MNAC, Pepe Serra, que fa uns mesos va anunciar la seva intenció de dimitir si es retornaven les pintures, mostra la seva "més absoluta disponibilitat" per mantenir una reunió de contingut "exclusivament tècnic" amb la titular del jutjat d'Osca per tal d'informar-la de forma "completa i detallada" del procés dut a terme per analitzar la viabilitat del trasllat ordenat. L'extraordinària fragilitat de les pintures ve condicionada per l'incendi que van patir l'any 1936 a Sixena i que les va sotmetre a centenars de graus de temperatura que van alterar les seves condicions químiques.
Danys irreversibles de les obres
Els responsables del MNAC consideren que la declaració de fermesa de la sentència que ordena la restitució de les pintures murals de la sala capitular és una circumstància "jurídicament inqüestionable" que, no obstant això, no canvia la situació d'aquesta obra a causa de la seva "extrema fragilitat" i als danys irreversibles que poden patir en les "àrdues i complicades actuacions necessàries per al compliment voluntari (o forçós) de la resolució". Per aquesta raó, adverteixen que la seva "voluntat" de procedir al compliment de l'ordre està limitada en tot moment per la Llei de Patrimoni espanyol i de les disposicions establertes en el seu articulat per garantir la conservació de les obres d'art.
"Estratègia" per demorar l'entrega
Per la seva banda, l'advocat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, ha assegurat que la intenció del MNAC de facilitar el retorn en un procés que durarà mesos, suposa un "gir copernicà", tot i que, només en aparença. En declaracions a EFE, Español, ha reflexionat que tot i que és clar que lliuraran les pintures profanes de la sala de la reina de forma immediata, "estem segurs que es tracta d'un estratagema o enganyifa per intentar la no devolució de les pintures murals de sala capitular, en citar-se insistentment la Llei de Patrimoni Històric espanyol, que autoritza el Ministeri de Cultura a intervenir en casos d'espoli o mala conservació d'un bé cultural". L'advocat ha assenyalat que l'escrit deixa al descobert "la remota esperança (del MNAC) que el Ministeri de Cultura intervingui per evitar el seu trasllat, cosa que seria veritablement inaudita, però que es deixa entreveure". Amb tot, s'ha mostrat convençut que el trasllat es "demorarà entre 3 i 6 mesos".
L'advocat ha advertit que el trasllat s'ha de fer ràpidament en aquelles parts de pintura mural que estiguin en millor estat, ja que, "el MNAC mai ha restaurat aquestes pintures murals des que José Gudiol les va arrencar al principi de la Guerra Civil amb la tècnica de l'strappo i les va traspassar a tela". Una actuació, que segons ha recordat, va ser "durament criticada" pel mateix cap de taller del llavors Museu d'Art de Catalunya Manuel Grau Mas, qui va jutjar que els que van fer l'arrencada de les pintures murals al Monestir de Sixena el 1936 "no coneixien la tècnica de l'strappo, raó fonamental perquè perdessin part del color". I ha reiterat que creuen que es tracta d'un intent més "per despistar el jutjat perquè no resulta per res creïble que ara es vingui a dir que es complirà la sentència quan abans van presentar un escrit dient que el seu compliment era impossible".