El Jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona ha citat com a investigats l'inspector al comandament de l'operatiu policial per l'1-O a l'Escola Mediterrània i un subinspector de la policia espanyola per la seva actuació aquell dia en el centre, en el qual hi va haver una trentena de ferits, en considerar que va poder ser "indiscriminada i desproporcionada".

A la interlocutòria, el jutge cita els dos policies el 5 de setembre a les 10.30h perquè, amb la seva actuació, van poder incórrer en una infracció penal amb una "actuació policial clarament injustificada o mancada de proporcionalitat". Segons descriu el magistrat, "a diferència d'altres escoles on van ocórrer fets similars, en aquest cas s'observa com els agents es dirigeixen de forma directa cap a la multitud i, sense intercanviar paraula, advertència o cap requeriment, comencen a empènyer les persones congregades, iniciant una situació violenta".

La situació va anar en augment "fins al punt que es van poder observar persones llançes a terra, una persona amb el cap ensangonat i un agent colpejant amb la seva defensa a la cara de les persones que ja estan desallotjades", prossegueix el jutge.

Al seu entendre, no es pot apreciar en l'actuació, a través de totes les imatges recopilades en la investigació, "la proporcionalitat exigida en l'actuació, en el conjunt, dels agents policials". "Aquesta actuació directa contra les persones congregades, que no tenien cap obligació de saber què estava passant ni el que havia ordenat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), va provocar que en aquesta escola hi hagués un elevat nombre de persones ferides", sosté.

El magistrat recalca especialment l'actuació del subinspector investigat, que en una actuació "especialment greu" se'l veu en estat d'agitació, colpejant amb la seva defensa a la cara de persones ja desallotjades i trepitjant una persona a terra.

Investigació interna

L'advocat Andrés García Berrio, del Centre per a la defensa dels drets humans Irídia, que representa quatre afectats en aquesta causa, ha considerat que la decisió judicial és una bona notícia perquè permet investigar els fets en profunditat, i demostra que aquell dia hi va haver "una situació molt greu".

García, que considera que aquest "és un primer pas de reparació per a totes les víctimes de l'1-O", ha exigit al govern de Pedro Sánchez que obri investigació interna en la policia espanyola per depurar responsabilitats.