L'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, el cardenal Juan José Omella, presidirà demà a la basílica de la Sagrada Família la cerimònia de beatificació de Joan Roig Diggle, un jove de 19 anys que va ser assassinat per milicians llibertaris a l'inici de la Guerra Civil espanyola.

Joan Roig, que va morir el 12 de setembre del 1936, serà beatificat coincidint amb el fet que el Pla Pastoral "Sortim", publicat per Omella, que aquest any està dedicat precisament als joves, i també coincideix amb el desè aniversari de la dedicació de la basílica de la Sagrada Família per al culte.

A la cerimònia hi assistiran, a més dels familiars del futur beat, autoritats i membres de l'Associació d'Amics de Joan Roig, que fa 30 anys va començar a promoure la causa. L'acte se celebrarà amb una capacitat reduïda a un terç de l'aforament causa de les actuals circumstàncies sanitàries de la Covid-19.

Abans de la cerimònia, Omella ha destacat: "Joan Roig no és una figura d'un temps llunyà. La seva manera de ser i de fer parla en el nostre temps, complex i difícil, que coneix el flagell de la pandèmia del coronavirus, que ha estès el sofriment i la solitud, i que està provocant la mort de milers de persones, la majoria gent gran". "També la vida i la mort del Joan es van donar en un temps convuls i incert, en què els conflictes i les injustícies es pretenien resoldre per la via de la violència", ha ressaltat.

Qui va ser Joan Roig Diggle?

El primogènit dels Roig Diggle va néixer a Barcelona el 1917 en una família catalanoanglesa. La seva educació va començar a La Salle i va cursar batxillerat als Escolapis del carrer Diputació, però un problema econòmic va obligar a la seva família a traslladar-se al Masnou (Maresme).

Per ajudar la família, el jove va entrar a treballar com a dependent en un magatzem de teixits, i en una fàbrica, sempre combinant-ho amb els seus estudis. El jove, que militava en la Federació de Joves Cristians de Catalunya i volia ser missioner, va arribar a establir amistat amb el Beat Pere Tarrés, el seu metge de confiança.

Segons un dels seus biògrafs, Joan Meseguer, Roig era "un líder nat a qui en aquestes dates calia eliminar tant sí com no" i "l'únic motiu pel qual el van matar va ser perquè era catòlic". La germana de Roig ha recordat que els seus amics li deien "John" i que es va passar diversos dies sense dir paraula quan van cremar la seu de la federació de joves cristians del Masnou, on l'ajuntament ha donat el nom de carrer Joan Roig al que ell recorria diàriament cada matí per anar a missa.

La nit de l'11 de setembre de 1936, Joan Roig va anar a visitar la família Rosés i uns milicians van arribar i se'l van endur a la força en presència de la seva mare, a la qual va abraçar i es va acomiadar d'ella en anglès: "God is with me "(Déu està amb mi), va dir.

La patrulla de les joventuts llibertàries de Badalona, després de diversos desplaçaments, el va portar al costat de cementiri de Santa Coloma de Gramenet, on va ser assassinat amb cinc trets i un de gràcia al clatell.

L'Associació d'Amics de Joan Roig va promoure el 1993 la seva causa de beatificació i el trasllat de les restes mortals de Roig de el cementiri de Santa Coloma al sepulcre preparat a la capella de la parròquia de Sant Pere del Masnou, on actualment reposen des del 2007 .