L’incendi del Pont de Vilomara, que crema des d’ahir al migdia en diversos pobles del Bages, entra aquest migdia en les seves hores més crítiques. Si bé està contingut i no hi ha risc per a les persones, després de poder estabilitzar el flanc i el cap, que es dirigien cap a pobles i urbanitzacions, el flanc dret encara no està estabilitzat i encara podria tenir represes que, per les temperatures actuals, poden complicar l’incendi. 

🔴🔥 Incendi del Pont de Vilomara, prop de Manresa
 

🚒 Actualització: estabilitzat l’incendi del Bages
 

 

Les hores vinents, fins a gairebé les set de la tarda, seran claus si els Bombers poden mantenir les flames a ratlla. Passades aquestes hores, quan es torni a obrir una finestra d’oportunitat de menys calor, podria ser el moment d’estabilitzar-lo. Francesc Boya, cap operatiu de Bombers a l’incendi del Pont de Vilomara, s’ha mostrat optimista amb la feina que es podrà fer durant aquesta tarda, però no ha negat la possibilitat que l’incendi torni a fer carreres com les d’ahir a la tarda, quan cremava sense control, i a gran velocitat. 

Les flames ja han cremat centenars d’hectàrees, un total de 1.600, segons la previsió dels Agents Rurals, sobretot al Pont de Vilomara, Sant Fruitós de Bages, Sant Vicenç de Castellet i Talamanca. Segueix el confinament de les dues urbanitzacions més afectades, la de River Park del Pont de Vilomara, i del Brucardes, de Sant Fruitós de Bages. Si tot va com ha d’anar, els veïns podrien tornar a les urbanitzacions a la tarda-vespre, tot i que caldrà que abans passin aquestes complicades hores que venen. 

Situació d’alt risc per la calor a Catalunya

“La situació continua sent molt complicada. L’incendi crema amb molta virulència per la situació de sequedat, calor, manca de pluja i humitat, i alhora el vent ha ajudat a aquesta propagació tan ràpida”, ha afirmat des del Centre de Comandament avançat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. El conseller ha alertat que “hem de tenir molta precaució i contenció perquè la situació és molt delicada també en el conjunt de país”.

 

Elena ha concretat que “avui tornaran a pujar les temperatures i, per tant, serà un dia complicat en la gestió d’aquest incendi. Tenim més de 350 efectius treballant en aquests moments i més de 100 entre dispositius tant terrestres com aeris”. “Tenim molta força per treballar l’incendi, però les condicions són molt delicades”, ha advertit el mateix conseller. La tarda serà complicada.

La mà humana rere l'incendi del Bages

L'incendi del Bages, que ja ha cremat més de 1.600 hectàrees, hauria estat fruit de l'activitat humana, segons els Agents Rurals, tal com va avançar ahir ElNacional.cat. Antoni Mur, inspector en cap dels Agents Rurals, assegura que en els darrers dies no hi ha hagut cap tempesta seca a la zona que en pugui ser l'origen. "Estaria relacionat amb l'activitat humana, ja sigui un accident, una negligència o intencionat", detalla, un fet que la investigació haurà de concretar.