Ens trobem davant del primer gran incendi d’aquest estiu a Catalunya. Les flames continuen assetjant el Bages i els Bombers hauran de treballar també durant aquesta nit per extingir les grans flames del Pont de Vilomara i el nou focus que s’ha obert a Manresa des de primera hora de la tarda. La bona notícia, de totes maneres, és que els Bombers ja han aconseguit estabilitzar l'incendi del Pont de Vilomara, segons ha informat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. I a més, s'han desconfinat els municipis afectats. Tot això, però, amb la sospita d’un piròman descontrolat que, en cas que es confirmés la hipòtesi en la qual treballen els Mossos d’Esquadra, continua desaparegut. El primer gran incendi de l’any, declarat aquest diumenge, crema en una superfície que voreja les 1.700 hectàrees; mentre que el segon, originat prop d’un polígon industrial de Manresa, supera les 40 hectàrees.

 

🔴🔥 Incendi del Pont de Vilomara, prop de Manresa

Tot i que no s’ha confirmat per vies oficials, ElNacional.cat ha pogut saber a través de fonts de la policia catalana, que cada cop creix més la sospita que un piròman es dedica a escampar el foc pel Bages. Són diversos els factors que porten els investigadors dels Mossos a pensar que hi ha una persona darrere d’aquests incendis. En primer lloc, els diversos focus sorgeixen en una zona de Catalunya que, precisament, no es troba en risc elevat d’incendi. En segon lloc, fa cinc dies ja hi va haver un incendi a la zona de les antenes de Sant Vicenç; molt a prop dels incendis de les darreres hores.

A més, les flames que han sorgit el migdia d’aquest dilluns a Manresa no poden ser conseqüència de les del Pont de Vilomara. Estan massa allunyades de l’incendi sorgit aquest cap de setmana, i hi ha una carretera pel mig. I cal tenir en compte que, per si no fos suficient, els Agents Rurals ja havien dit sobre l’incendi del Pont de Vilomara que les causes no podien ser naturals, i que havia sigut cosa del factor humà, tot i que no entraven a valorar si havia estat provocat o no. Són tot sospites, però cada cop guanyen més força.

 

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha desplaçat aquest dilluns a la tarda al lloc dels fets, i ha constatat que les flames estan tenint una afectació “molt rellevant”, ja que estan afectant molts habitatges; un element que feia temps que no es produïa a Catalunya. Davant d’això, el cap de l’executiu ha fet una crida a la ciutadania per “extremar la prudència durant els dies que venen”. Perquè el risc d’incendi es manté, i no es preveu, precisament, que les condicions canviïn: el país arrossega sequera des de fa diversos anys, i no s’espera que augmenti la humitat ni que la temperatura pugui baixar dràsticament.

cf98900f cf79 4416 9e0d 55c71258a9e6
Uns veïns conversen amb un mosso d'esquadra enmig de l'incendi del Pont de Vilomara / Foto: ACN

Estabilitzat el Bages per anar cap a Àger

Tot i les circumstàncies, els Bombers han aconseguit estabilitzar l’incendi del Pont de Vilomara. Han hagut de prémer l'accelerador per aconseguir-ho, i és important que ho hagin assolit, perquè això permetrà destinar més recursos a Àger (Noguera) on un foc és candidat a convertir-se en un altre gran incendi. L’inspector de Bombers David Borrell ha explicat que l’objectiu del cos és evitar “tenir més d’un foc gran actiu alhora”.