Catalunya és el novè territori d'Espanya pel que fa al rendiment en competència global, segons l'informe PISA que recull dades del 2018. En concret, Catalunya té una nota mitjana 515 punts, tres per sobre de la mitjana espanyola. El rànquing el lidera Castella i Lleó amb 534 punts, mentre que la llista la tanca Ceuta amb 438 punts.

L'organisme defineix la competència global com la "capacitat pluridimensional que uneix saber examinar les qüestions locals, globals i interculturals; comprendre i apreciar diferents perspectives i punts de vista; saber interactuar de forma respectuosa amb els altres; i emprendre accions pel bé comú i el desenvolupament sostenible". Per avaluar-ho, l'informe PISA es basa en una prova cognitiva on van participar alumnes de 15 i 16 anys de 27 països, onze de l'OCDE, i en un qüestionari de context que van respondre estudiants de 39 països, 18 de l'OCDE.

estudiants acnEstudiants en una classe en una imatge d'arxiu / ACN

Les noies, major rendiment

Les alumnes espanyoles tenen una puntuació mitjana més alta que els seus companys en la prova cognitiva de competència global, amb una diferència de 24 punts. Per nivells, el 24% de les noies arriben als nivells més alts, un percentatge que és del 18% pels nois.

L'informe també constata que els estudiants procedents d'ambients més afavorits obtenen millors resultats que els que viuen en ambients més desfavorits. Dels 11 països participants en l'estudi de l'OCDE els estudiants més afavorits obtenen 84 punts més que els desfavorits. A Espanya la diferència és lleugerament inferior, de 79 punts.

Respecte vers altres cultures

L'informe apunta que Espanya, amb un 0,38, és l'estat on l'alumnat mostra més respecte per les persones d'altres cultures, per davant de Canadà (0,30) i Escòcia (0,25). En aquesta classificació els més mal parats són Hongria (-0,54) i Bulgària (-0,51).

Ara bé, dins d'Espanya, els estudiants catalans són els que tenen menys interès per aprendre d'altres cultures amb un índex de 0,09; mentre que Espanya la mitjana és del 0,18 essent 0 a l'OCDE. A més, Catalunya és el cinquè territori per la cua, amb un 0,31, pel que fa al respecte a altres cultures igual que les Illes Balears i per sobre del País Valencià, el País Basc i Ceuta. En aquest àmbit la mitjana d'Espanya és de 0,38.