A l'IES El Palau el curs escolar ha començat aquest matí amb normalitat, ara bé, a ningú se li escapa que aquest any vindrà marcat pel judici contra quatre professors -tres d'ells ja no treballen al centre- investigats per un presumpte delicte d'odi i discriminació contra els alumnes fills de guàrdia civils arran de l'1-O. És per això que un dels portaveus dels docents, Josep Lluís del Alcázar ha expressat la seva "preocupació" per la situació judicial d'alguns companys i, per com es viurà al centre el retorn a les classes amb la vista posada al jutjat de Martorell. El líder sindical s'ha mostrat "convençut" que la causa s'arxivarà i que a l'institut caldrà treballar per ''restablir els nivells de confiança'' i poder ''tornar a parlar amb llibertat''.

IES El Palau inici curs escolar / ACN

Un grup d'adolescents comença el curs a l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca / Foto: ACN

La direcció del centre ha assegurat a l'ACN, que l'objectiu del nou curs és "recuperar la normalitat" després de la sacsejada que va patir l'any passat, amb la constant presència de càmeres de televisió i amb la persecució que van patir mestres i alumnes després que transcendissin els noms i les fotografies dels professors per adoctrinament. La direcció d'El Palau confia a desenvolupar l'activitat "amb tranquil·litat" mentre espera que avanci la investigació. No amaga tampoc cert "neguit". 

Tot i els esforços per tornar a la normalitat, la realitat del centre és que hi ha un gran nombre de professors després que a finals de curs de l'any passat, el 30% de la plantilla demanés el trasllat per la situació política i judicial. 

L'any passat, després de l'1-O, un grup de pares guàrdies civils va presentar diverses denúncies contra nou professors de l'IES El Palau -coneguts com els '9 del Palau'- per adoctrinar i assenyalar els alumnes fills d'agents del cos policial. De les onze denúncies que es van presentar, 2 no van prosperar, 5 van ser arxivades i 4 estan sent investigades pel jutjat de Martorell.

Aquest mes de setembre és previst que se citin a declarar alguns dels alumnes afectat per esclarir si els docents van cometre algun delicte en el seu tracte a les aules després de l'1-O