La fiscalia de Barcelona ha recorregut davant l'Audiència de Barcelona la decisió d'un jutge de Martorell (Baix Llobregat) d'arxivar la seva denúncia contra cinc professors de l'IES Palau de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), als quals acusa d'humiliar fills de guàrdies civils amb comentaris sobre l'1-O.

Segons ha informat un portaveu de la fiscalia, el ministeri públic ha optat per presentar directament un recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Barcelona perquè rectifiqui la decisió del titular del jutjat d'instrucció número 7 de Martorell, que la setmana passada va decidir investigar tres docents denunciats i arxivar el cas per a cinc més.

La fiscalia es remet en el seu recurs a la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que estableix que no pot acordar-se l'arxivament d'un cas sense practicar prèviament diligències d'investigació per aclarir els fets.

El recurs d'apel·lació de la fiscalia transcorre de forma paral·lela al que va presentar el passat 3 de maig davant els jutjats de Martorell, per la seva decisió de dividir la denúncia contra els nou professors en dues causes, en funció de si la seva intervenció a classe va tenir lloc el 2 d'octubre, l'endemà del referèndum, o el 20 d'octubre, en vigílies d'una vaga estudiantil independentista.

En total, són quatre els docents de l'IES Palau que tenen causes obertes pels seus comentaris a classe: tres d'ells per part del titular del jutjat d'instrucció número 7 de Martorell —el mateix que ha arxivat el cas contra cinc més— i un quart pel jutjat d'instrucció número 3 d'aquesta ciutat.

La fiscalia acusa els docents d'un delicte contra els drets fonamentals en la seva modalitat de lesió de la dignitat per motius de discriminació i un altre d'injúries greus contra cossos i forces de seguretat de l'Estat.

En la seva denúncia, el ministeri públic manté que els nou professors van criticar l'actuació policial per impedir el referèndum i van crear un clima d'hostilitat cap als fills dels guàrdies civils, en les seves intervencions a classe els dies 2 d'octubre i 20 d'octubre passats.

Segons el ministeri públic, David, professor d'una assignatura optativa de 3r d'ESO, al qual investiga el jutjat d'instrucció número 7, va demanar a classe que aixequessin la mà "els fills dels guàrdies civils" i, als que així ho van fer, els va dir que entenia que no se sumessin a la vaga "per la condició" dels seus pares i perquè aquests no eren independentistes.

El professor els va emplaçar llavors a anar a l'institut en les jornades de vaga i a assistir a classe amb normalitat, de manera que, sosté la fiscalia, va posar en "evidència" davant tots els alumnes els fills dels guàrdies civils, "assenyalant-los d'aquesta forma per ser blanc del rebuig i l'hostilitat dels seus companys d'aula".

També el ministeri públic va denunciar vuit professors més de l'IES Palau pels comentaris que van fer a classe el 2 d'octubre, en què, segons el ministeri públic, van titllar els guàrdies civils d'"animals", "bèsties que només saben clavar pals", "gossos rabiosos" o "salvatges", també en presència de fills d'agents de l'institut armat.