Alguns monologuistes coneguts de les sales de París estan venint a actuar a Barcelona, i els mitjans francesos ja parlen d’”humor a l’exili”. Com que a França els teatres estan tancats des del mes d’octubre a causa de la Covid, aquest grup de professionals ha decidit provar sort a Barcelona, i alguns d'ells actuen a l’Almeria Teatre, al barri de Gràcia de Barcelona.

Un dels que ha vingut a Catalunya és Tristan Lucas, que ha manifestat en declaracions al programa Via lliure RAC1, que se sent com el general De Gaulle.

"Em sento com el general De Gaulle que va fugir a Londres per organitzar la resistència durant la Segona Guerra Mundial. Jo he vingut a Barcelona a organitzar la resistència de l’stand up francès", ha indicat.

"Fa quatre mesos que està tot tancat a França. La nostra feina és com una droga, necessitem pujar a l’escenari. Un amic em va convidar a actuar a Barcelona, pensava que m’hi quedaria una setmana, i ja en duc cinc", ha afegit.

Lucas actua a vegades acompanyat de col·legues de l’escena parisenca com ara Franjo, Pierre Thevenoux, Djamil Le Shlag i Certe Mathurin. També fa algun dels espectacles en castellà amb altres monologuistes de Barcelona.

El fundador i director artístic de l’Almeria Teatre, Víctor Álvaro, ha explicat que estan molt contents d’acollir-los. "Han omplert les sales: és tot un fenomen, desperta interès i el públic respon. Barcelona és una ciutat cosmopolita i la programació en altres llengües funciona", ha indicat.

"Des que vam obrir fa dotze anys oferim espectacles en altres llengües. Tenim programació en francès, en basc, en anglès i italià. Hi estem molt avesats, quan vam rebre la proposta vam dir que sí de seguida", ha afegit.

L'stand up, també anomenat monòleg, és un estil de comèdia on l'actor i humorista s'adreça directament a una audiència present al lloc, generalment de manera unipersonal, amb un text que expressa la seva visió de món. Inspirat en la tradició oratòria jueva, i a diferència del teatre d'origen grec, el comediant d'stand up manté un estil d'interacció amb el públic, i sol incloure diàlegs curts amb l'audiència. Per descriure aquest estil també s'usa l'anglicisme stand-up comedy, literalment comèdia d'empeus.