Homenatge pòstum de la Comunitat Jueva de Barcelona (CIB.CAT) a l'historiador Joan B. Culla, mort mesos enrere. L'historiador català ha estat declarat 'Just entre les Nacions' a títol pòstum aquest dimecres. Aquesta declaració s'ha fet en el marc d'un acte d'homenatge en el qual s'ha descobert una placa en el seu honor a l'exterior de la Gran Sinagoga Maimònides de la capital catalana. Culla va morir el novembre del 2023 i en aquesta ocasió ha estat homenatjat per la seva contribució a la comunitat jueva i com a "gran amic del poble jueu i de l'Estat d'Israel", i, amb motiu de l'homenatge, s'ha reeditat el seu assaig Israel, el somni i la tragèdia, segons ha comunicat el CIB.CAT en una nota de premsa aquest dijous.

En l'esdeveniment, celebrat a la seu de la Comunitat Jueva de Barcelona, la vídua de Culla, Imma Cervià, i el president de la CIB.CAT, Raymond Forado, van presentar la placa en la qual, en hebreu, se'l reconeix per "construir un pont de germandat entre Israel i Catalunya". Així mateix, se li agraeix "la seva amistat amb la Comunitat Israeliana de Barcelona", i es tracta de la segona placa que es destapa. Anteriorment, el 2017 en van dedicar una altra al comissari dels Mossos d'Esquadra David Piqué.

Convidats Victòria Alsina, Vicent Sanchis i Vicenç Villatoro, entre d'altres

Durant l'acte, la regidora de Junts a l'Ajuntament de Barcelona Victòria Alsina va alertar de les conseqüències d'interrompre les relacions amb Israel i va considerar "molt preocupant que triomfi el bloqueig per sobre del diàleg". Per la seva part, Forado va subratllar l'amistat de Culla amb el poble jueu i "la gran vàlua de la seva aportació en un moment especialment difícil per als jueus a tot el món"; i el periodista Vicent Sanchis, que conduïa la trobada, va assegurar que l'assaig ajuda a tenir una opinió no superficial, diu textualment, sobre Israel. Precisament aquest acte tenia lloc paral·lelament a l'anunci, per part de la Universitat de Barcelona, del cessament de relacions acadèmiques amb Israel amb motiu de la guerra a Gaza. Ahir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que el 28 de maig s'aprovarà el reconeixement com a Estat de Palestina.

 

 

L'historiador Adrià Fortet, que s'ha encarregat de reeditar i ampliar l'assaig de Culla, va advertir que "si Hamàs surt de la guerra i manté el control de la Franja de Gaza, malgrat la destrucció, serà un gran èxit de l'eix que lidera l'Iran, i no serà possible una pau entre Israel i els seus possibles aliats àrabs encapçalats per l'Aràbia Saudita". L'escriptor i periodista Vicenç Villatoro ha advertit que en aquesta guerra estan en joc els valors: "El que està passant és molt important. És el mateix conflicte a Ucraïna, Mali i Gaza".

Entre el públic hi havia la primera editora d'Israel, el somni i la tragèdia amb Edicions La Campana, Isabel Martí, i els actuals editors, Josep Lluch, per Pòrtic, i Emili Rosales, de Grup 62; el publicista Lluís Bassat; el senador del PSC Gabriel Colomé; i el diputat de Junts al Parlament Quim Jubert, entre d'altres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!