“Comunico que després d’haver consensuat la decisió amb Sumar, i fent-se ressò del sentit majoritari del poble espanyol, el pròxim dimarts 28 de maig Espanya aprovarà en el seu Consell de Ministres el reconeixement a l’estat palestí”. Així ha posat Pedro Sánchez aquest dimecres data al reconeixement de Palestina com a estat per part d’Espanya. En una compareixença al Congrés dels Diputats, el president del govern espanyol ha lamentat la crescuda de les ofensives russes i israelianes en territori ucraïnès i palestí, respectivament. I ha justificat que, per qüestions morals, Espanya està obligada a lliurar-se a Palestina de la mateixa manera que ho fa amb Ucraïna.

 

"Tinc clar que Benjamin Netenyahu no té un projecte de pau per a Palestina", ha afirmat, a banda d'assegurar que la lluita "legítima" contra Hamàs ha acabat derivant en una resposta de "terror" per part d'Israel, que "fa que la solució dels dos estats estigui en risc de ser viable". Per justificar encara més la decisió de reconèixer l'estat palestí la pròxima setmana, Sánchez ha recordat que el fiscal del Tribunal de la Haia ha demanat la detenció del primer ministre israelià. "La petició d'un alto el foc no és suficient", ha argumentat el líder socialista.  

Pedro Sánchez ha comparegut aquest dimecres al Congrés dels Diputats a petició pròpia. Ho ha fet per abordar tres temes: informar sobre la darrera reunió del Consell Europeu, traslladar al Congrés la posició d’Espanya respecte del reconeixement de l’estat palestí, i donar explicacions sobre l’activitat empresarial de la seva esposa, Begoña Gómez. Sobre aquest darrer cas, ho fa 24 hores després que la Guàrdia Civil descartés que hi hagi indicis de delicte en els negocis de la parella del president espanyol.

També ha comparegut davant dels diputats de la cambra baixa pràcticament un mes després que anunciés a través d’una carta adreçada a la ciutadania que es tancava durant cinc dies al palau de la Moncloa per “reflexionar” sobre la seva continuïtat al capdavant del govern espanyol. De fet, aquest dimecres, ha demanat a tots els parlamentaris “fer un punt i a part en l’escalada d’insults i mentides a la resta d’oradors”. “Hem de practicar el joc net anant a la pilota i no als jugadors”, ha suplicat entre el soroll de la bancada popular. 

A la darrera cimera de líders europeus, precisament, va tornar-se a demanar un alto el foc en el conflicte entre Israel i Hamàs, així com l'obertura de corredors humanitaris per ajudar la població palestina. També es va reiterar la necessitat de la solució dels dos estats per garantir la seguretat de la regió. Les darreres setmanes s'havia especulat amb la possibilitat que el dimarts 21 de maig alguns estats europeus, entre ells l'espanyol, reconeguessin l'estat palestí. Però divendres passat Pedro Sánchez va descartar aquesta possibilitat i va assegurar que la decisió es prendria "els dies vinents".

Irlanda i Noruega també reconeixeran Palestina el 28 de maig

Aquest dimecres, Irlanda i Noruega també han informat que reconeixeran Palestina com a estat independent el 28 de maig. El primer ministre noruec, Jonas Gahr Støre, ha afirmat en roda de premsa que “no pot haver-hi pau a Orient Mitjà sense que Israel i Palestina tinguin el seu propi estat”.

És l'única solució real al conflicte", ha asseverat el mandatari nòrdic davant dels mitjans de comunicació. El seu homòleg irlandès, Simon Harris, ha afirmat que la mesura es pren per aconseguir la "pau permanent" entre israelians i palestins.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!